Afgelopen maanden ging Stimular in gesprek met de ondernemers op vier bedrijventerreinen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Dit heeft geleid tot een pakket aan collectieve maatregelen voor het verduurzamen van de bedrijventerreinen. Met de presentatie aan de betrokken ondernemersverenigingen zijn de nulmetingen afgerond en gaan de eerste collectieve trajecten nu van start.
Energiehandelsplatform
Op alle bedrijventerreinen is veel interesse in zonnepanelen. Op ’s-Gravenlandsepolder en Het Scheur-Koggehaven liggen al diverse daken vol, op andere terreinen nog nauwelijks. Op alle bedrijventerreinen is veel interesse voor het collectief volleggen van daken, zo mogelijk met provinciale subsidie. Voor één bedrijventerrein is tijdens het onderzoek zelfs al direct een collectieve aanvraag gedaan. Een belangrijk knelpunt is dat sommige bedrijven niet alle elektriciteit zelf kunnen opwekken, terwijl anderen ruimte over hebben op het dak voor extra zonnepanelen. Bedrijven zouden graag overschotten aan andere bedrijven op het terrein verkopen, maar juridisch ligt dit erg lastig. Een energiehandelsplatform, in combinatie met energieopslag, is daar een mogelijke oplossing voor. Dit is dan ook een oplossing die op meerdere terreinen verder uitgewerkt wordt.
Grote verschillen
Naast veel overeenkomsten, waren er ook opvallende verschillen tussen de wensen van ondernemers op de bedrijventerreinen. Zo is bedrijventerrein Nieuwe Waterweg al behoorlijk groen, vooral op de kavels van de bedrijven. De ondernemers zien graag wel meer bomen en bloemrijke beplanting in de openbare ruimte en zijn ook bereid om daar zelf aan bij te dragen. De andere bedrijventerreinen zijn veel meer versteend met hittestress tot gevolg. Vergroening kan daar worden meegenomen in aankomende gebiedsontwikkelingen.
Ook op het vlak van mobiliteit zijn er duidelijke verschillen. Waar het ene terrein goed is ontsloten met openbaar vervoer, is bereikbaarheid met alternatief vervoer op andere terreinen een flink knelpunt. Ook de wensen verschillen: er is veel vraag naar laadmogelijkheden voor elektrisch vervoer, maar in Vlaardingen is de wens om waterstof te kunnen tanken sterk aanwezig. Dit komt mede doordat de bedrijven op die terreinen veel zware goederen transporteren, waarbij elektrisch voorlopig nog geen haalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen is.
Green Deal Verduurzaming bedrijventerreinen Waterweg
De nulmetingen zijn onderdeel van de Green Deal Verduurzaming Bedrijventerreinen Waterweg, een initiatief van Green Businessclub Waterweg. De nulmetingen zijn financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten.