Vanaf 1 januari 2025 geldt de nieuwe versie Milieuthermometer Zorg voor intramurale zorgorganisaties. De nieuwste inzichten op het gebied van duurzame zorg zijn verwerkt en het nieuwe certificatieschema is in lijn met de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Het schema helpt om de bedrijfsvoering aantoonbaar en blijvend duurzamer te maken.Â
Stimular heeft samen met vereniging Milieu Platform Zorg en een koepelteam met gebruikers en certificaathouders, auditoren en SMK versie 7 opgesteld.
In lijn met Klimaatakkoord en Green Deal Duurzame Zorg
In Nederland is de zorg verantwoordelijk voor 7% van de CO2-voetafdruk. Het eisenschema van de Milieuthermometer Zorg versie 7 is in lijn met de ambities uit het Klimaatakkoord en grijpt in op 15 verschillende duurzaamheidsthema’s in de bedrijfsvoering. Van beleid, communicatie, inkoop en vastgoed tot energiebeheer, voeding, afval en mobiliteit. De thema’s sluiten aan bij de landelijke Green Deal Duurzame Zorg 3.0, waarin ruim 500 partijen samen werken aan meer duurzame zorg.
Nieuw in versie 7
Scherpere focus op verankering in de organisatie, meer aandacht voor communicatie over duurzaamheid én verbreding en verdieping van de duurzaamheidsthema’s. Dat zijn de belangrijkste accenten in de nieuwe versie van de Milieuthermometer Zorg.
Een bijzondere toevoeging zijn de verduurzamingsmaatregelen voor operatiekamers die in samenwerking met het Landelijk Netwerk De Groene OK tot stand kwamen. Hierdoor worden de best practices, die door de Groene OK afgelopen jaren ontwikkeld zijn, nu ook stevig verankerd in de bedrijfsvoering. Daarnaast is er beter gekeken naar de toepasbaarheid van de eisen voor kleinschalige woongroepen in de gehandicaptenzorg en ggz.
Sterke focus op organisatie rondom duurzaamheid
Voor verschillende thema’s zijn er Plan-Do-Check-Act-cycli, zodat organisaties de voortgang goed kunnen evalueren. Dit betekent: plannen maken, jaarlijks evalueren en bijsturen waar nodig, zodat acties doorgaan. Daarnaast is duurzaamheid beter verankerd in de organisatie met meer aandacht voor Green Teams en de rol van bestuur en MT
Meer focus op communicatie over duurzaamheid
Alle communicatiemaatregelen in de Milieuthermometer Zorg staan nu in één hoofdstuk. Dit vergemakkelijkt samenwerking met de communicatieafdeling. Ook is er aandacht voor training en onderwijs voor (nieuwe) medewerkers. Dit sluit aan op het thema Kennis en Bewustwording uit de Green Deal.
Verbreding en verdieping van de inhoud
De inhoud is uitgebreid met nieuwe duurzaamheidsthema’s (communicatie en groene zorgproces). Er zijn zorgspecifieke maatregelen toegevoegd, met name voor het thema circulair (R-ladder), zoals minder handschoenengebruik. Het thema voeding is uitgebreid met heldere ambities voor de eiwittransitie. En voor de energietransitie zijn maatregelen toegevoegd, zoals energiebesparing op beeldschermen en medische diepvriezers.
Bekijk alle informatie over de Milieuthermometer Zorg versie 7.
Over de Milieuthermometer Zorg
Met de Milieuthermometer Zorg heeft een ziekenhuis of zorginstelling een handzaam instrument om de milieuprestatie en milieuzorg van de organisatie structureel te verbeteren en concreet aantoonbaar te maken. Er zijn certificaten te behalen op het niveau brons, zilver of goud. Het gouden niveau is gekoppeld aan het officiële nationale keurmerk Milieukeur. Inmiddels zijn er ruim 650 zorglocaties gecertificeerd.
Stimular begeleidt ook zorgorganisaties bij het behalen van een certificaat en ondersteunt in diverse lokale duurzame zorgkringen (regionale Green Deal) met kennis en advies.