Voor het vierde jaar op rij heeft een groep woningcorporaties de CO2-footprint en milieu-impact van haar eigen kantoren bepaald. In het eerste coronajaar 2020 daalde de milieubelasting met ruim 40%. In 2021 zorgde het thuiswerken door corona voor een verdere daling bij de thema’s elektriciteit, zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Bij de thema’s brandstof & warmte en goederenvervoer nam de milieudruk juist toe. Al met al bleef de footprint van de groep in 2021 vergelijkbaar met die van 2020. Het nieuw berekende branchegemiddelde is nu beschikbaar in de Milieubarometer voor alle woningcorporaties.
Totaalfootprint nagenoeg gelijk
De totale CO2-footprint en milieubelasting per medewerker van de woningcorporaties bleef in 2021 zo goed als gelijk aan het voorgaande coronajaar. Wel vonden er binnen de footprint verschuivingen plaats. De milieu-impact van zakelijk verkeer nam af met 29% per medewerker. Ook de thema’s elektriciteit (-15%) en woon-werkverkeer (-13%) waren belangrijke dalers. Daartegenover stond een toename van de impact van goederenvervoer (+32%) en brandstof & warmte (+39%).
Nog meer thuiswerken
Waar werkend Nederland tot en met het voorjaar van 2020 nog elke werkdag naar kantoor kwam, was thuiswerken in 2021 het gehele jaar de norm. Als gevolg daarvan daalde de milieudruk van deze thema’s nog verder dan in 2020. Dat is met name terug te zien in het personenvervoer. Medewerkers legden in 2021 nog maar 1.150 km af voor zakelijk verkeer en 2.130 km voor woon-werkverkeer. Dit was voor corona ongeveer het driedubbele. Het aandeel OV, fiets en lopen binnen het thema verkeer is wel weer terug op het niveau zoals waargenomen in 2018/2019. Het gebruik van elektrische auto’s nam ook gestaag toe.
De pandemie had ook gevolgen voor het elektriciteitsverbruik van de gebouwen. Bij de meeste woningcorporaties nam het energieverbruik nog verder af. Het is lastig vast te stellen in hoeverre genomen duurzaamheidsmaatregelen hebben bijgedragen aan deze ontwikkeling. Opwek van zonnepanelen is in ieder geval geen onderdeel van de verklaring, want in 2021 waren er veel minder zonuren dan in 2020.
Ook de milieubelasting van afval, water en kantoorpapier nam evenredig af met de kantoorbezetting. Deze thema’s zijn relatief klein in de totale milieubelasting.
Meer ventileren = meer gas
Om de kans op virusverspreiding te verkleinen was meer ventileren het advies. Bij meer ventileren is echter meer energie nodig om het pand op temperatuur te houden. Dit is één van de verklaringen op de toegenomen impact van het thema brandstof & warmte. De andere verklaring is dat 2021 een relatief koud jaar was.
Onderhoudsdiensten vaker op pad
Een mogelijke verklaring voor de flinke toename in het thema goederenvervoer is dat de onderhoudsdiensten in 2021 meer onderhoud konden uitvoeren in de huurwoningen zelf. Hiervoor maken ze gebruik van bestelbussen. Voor woningcorporaties die het onderhoud in zijn geheel uitbesteden is dit thema geen onderdeel van de eigen footprint. Deze corporaties zagen hun totaalfootprint wel licht dalen ten opzichte van 2020.
Genomen duurzaamheidsmaatregelen
Het effect van genomen duurzaamheidsmaatregelen op de milieu-impact is moeilijk te onderscheiden van bovengenoemde corona-effecten. De woningcorporaties hebben in 2021 verschillende maatregelen getroffen. Zo lichtte Woonbron uit hoe zij hun eigen impact willen verminderen met nieuw vervoersbeleid en efficiënter kantoorbeheer, maar ook minder afval en circulair meubilair. Deze plannen inspireren de overige corporaties. Met name de overstap naar elektrische bestelbussen is onderwerp waar een aantal corporaties op dit moment stappen in wil zetten.
Ambitie: niet terug naar pre-corona
De afgelopen jaren hebben laten zien dat het mogelijk was om de milieubelasting van de eigen activiteiten flink terug te dringen. De komende jaren is het zaak om dit niveau vast te houden door onder andere deels thuis te blijven werken en de kantoren efficiënter te gaan gebruiken. De ambitie is dus om het niveau van 2020/2021 als blijvend haalbaar te zien; terug naar het peil pre-corona is geen optie.
Nieuw branchegemiddelde in de Milieubarometer
Het nieuw berekende branchegemiddelde is beschikbaar gemaakt in de Milieubarometer voor alle woningcorporaties en kantoren. Voor de vergelijking met ‘normale’ kantoorlocaties wordt goederenvervoer buiten beschouwing gelaten. Vergelijken met het branchegemiddelde in de Milieubarometer kan in grafieken, maar ook op kengetallen zoals energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak of brandstof zakelijk verkeer per verhuurbare eenheid. Daarmee kunnen organisaties zien hoe ze ten opzichte van het gemiddelde scoren en analyseren waar winst te behalen valt.
Meedoen aan de benchmark?
In 2023 bepalen we met de deelnemers een nieuw gemiddelde. Lees meer over het aanbod en aanmelden voor de benchmark woningcorporaties. Aanmelden kan tot 1 april 2023. De gemiddelde milieu-impact in jouw branche bepalen? Lees verder over benchmarken met de Milieubarometer.