Het is voor het vijfde jaar op rij dat een groep woningcorporaties de CO2-footprint en milieu-impact van haar eigen kantoren heeft bepaald. Hierdoor is goed te zien wat het (blijvende) effect is van de coronapandemie op de footprint. Het afgelopen jaar valt vooral op dat medewerkers weer meer naar kantoor zijn gegaan. Echter door een relatief warm jaar en minder onderhoudswerkzaamheden blijft de milieu-impact ruim 40% lager dan vóór corona. Het nieuw berekende branchegemiddelde is nu beschikbaar in de Milieubarometer voor alle woningcorporaties.
Totaalfootprint vergelijkbaar met coronajaren
De totale CO2-footprint en milieubelasting per medewerker van de woningcorporaties bleef in 2022 zo goed als gelijk met de afgelopen coronajaren. Wel vonden er binnen de footprint verschuivingen plaats. Ten opzichte van 2021 namen met name de milieu-impact van woon-werkverkeer (+31%) en zakelijk verkeer (29%) toe per medewerker. Daartegenover stond een daling van de impact van goederenvervoer (-24%) en brandstof & warmte (-23%).
Terug naar kantoor = meer personenmobiliteit
De toename van de impact van zakelijk en woon-werkverkeer blijkt vooral het gevolg van minder thuiswerken. In 2022 mochten we namelijk weer vaker naar kantoor dan in 2021. De impact van de toename in vervoerskilometers nam wel minder hard toe door gelijktijdige vergroening van het openbaar vervoer en vooral de toename in elektrisch wagenpark. Binnen het zakelijk vervoer namen de elektrische kilometers toe tot wel 25%. OV-kilometers nemen met name in het zakelijk verkeer een klein aandeel in.
Effect op elektriciteitgebruik is minder sterk
Weer meer naar kantoor betekent ook meer energie- en waterverbruik in de gebouwen. Beide namen met 10% toe. Deze stijging is kleiner dan die van het aantal gereden kilometers, onder andere omdat voor 30% meer personen op kantoor niet direct 30% meer verlichting nodig is. Voor water geldt dat gebruik voor sanitair wel gelijk op zal gaan met de kantoorbezetting, maar water voor schoonmaak zal nauwelijks toenemen. Verder zien we dat de milieubelasting van elektriciteit lager is geworden, dat komt zowel door de uitbreiding van zonnepanelen als door meer inkoop van groene stroom.
Ondanks de ontwikkeling ‘terug naar kantoor’ nam de milieubelasting van afval en kantoorpapier af. Deze thema’s zijn (net als water) relatief klein in de totale milieubelasting.
Een warm jaar en minder onderhoud
Tegenover bovenstaande ontwikkelingen stonden een afname van gasverbruik en verminderde impact van onderhoudsdiensten. Het lage gasverbruik is vooral het gevolg van een erg warm jaar, maar ook duurzamere warmtenetten leveren hun bijdrage. De milieu-impact van onderhoudsdiensten nam af door relatief minder onderhoud in de groep én elektrificatie van bestelbussen. Steeds meer woningcorporaties hebben goede ervaringen met het vervangen van fossiel-gedreven bestelbussen en delen deze met de groep.
Te gast bij Natural Step-aanhanger BrabantWonen
Dit jaar was de groep woningcorporaties te gast bij BrabantWonen in Oss. Ze presenteerden hun milieu-footprint door de jaren heen. Naast het thuiswerkeffect zie je hierin ook duidelijk het effect terug van geplaatste zonnepanelen, de warmtepomp en klimaatplafonds, inkoop groene stroom en elektrificatie van het vervoer. Een andere genomen duurzaamheidsmaatregel is de groene binnenplaats met insectenhotel, een idee afkomstig van het prikbord. Hierop kunnen alle medewerkers hun duurzame ideeën kwijt, een methode volgens het gedachtegoed van The Natural Step waarin je samen de toekomst ontwerpt. Ook op werk. “Het maar gewoon te doen” brengt sneller verandering teweeg.
En nu doorpakken richting nul!
De afgelopen jaren hebben laten zien dat het mogelijk was om de milieubelasting van de eigen activiteiten flink terug te dringen. Het lijkt erop dat ook zonder corona de milieubelasting 40% lager kan worden gehouden dan in 2018/2019. Maar we zijn er nog niet, want uiteindelijk moeten we naar nul. En die laatste stappen zullen het moeilijkst zijn, daar het laaghangend fruit al weg is.
Nieuw branchegemiddelde in de Milieubarometer
Het nieuw berekende branchegemiddelde is beschikbaar gemaakt in de Milieubarometer voor alle woningcorporaties en kantoren. Voor ‘normale’ kantoorlocaties wordt goederenvervoer weggelaten. Vergelijken met het branchegemiddelde in de Milieubarometer kan in grafieken, maar ook op kengetallen zoals energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak of brandstof zakelijk verkeer per verhuurbare eenheid. Daarmee kunnen organisaties zien hoe ze ten opzichte van het gemiddelde scoren en analyseren waar winst te behalen valt.
Meedoen aan de benchmark?
Volgend jaar komt de groep woningcorporaties weer bijeen. Door te benchmarken weten de deelnemers waar ze goed of slecht scoren op milieu-impact. Daarbij stimuleert het uitwisselen van ervaringen hen tot het nemen van verbetermaatregelen.
Heb je vragen over of interesse voor deelname aan de benchmark voor woningcorporaties? Bel of mail Carmen Cosijn van Stichting Stimular.