Duurzame Dinsdag verzamelt jaarlijks duurzame ideeën uit de samenleving. De Duurzame Dinsdagkoffer met daarin 350 initiatieven van particulieren, bedrijven en overheden is op 3 september aangeboden aan het kabinet. Een vakkundige jury selecteerde de 10 meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland.
De aanpak van Stimular voor integratie van duurzaamheid en techniek in het onderwijs is door de jury geselecteerd. Leerlingen gaan tijdens een stage op bezoek bij technische bedrijven om de Milieubarometer in te vullen en duurzaamheidsadvies te geven. Deze onderwijsaanpak is succesvol uitgevoerd in Zaanstad en Papendrecht.
De jury is enthousiast over de combinatie van het stimuleren van techniekonderwijs met duurzaamheid, en de betrokkenheid van scholen, bedrijven en gemeenten. Het juryrapport: “Dit initiatief verdient waardering omdat men zo vroeg mogelijk moet beginnen met het bewustwordingsproces bij jongeren. De praktische stages van leerlingen bij bedrijven zorgen ervoor dat ze al vroeg het belang van duurzaamheid inzien. Door duurzaamheid en techniek direct aan elkaar te koppelen, worden jonge innovatieve denkers opgeleid om duurzame, technische oplossingen te bedenken voor de urgente uitdagingen die voor ons liggen. Het is essentieel dat dit in het onderwijs wordt gestimuleerd en door in aanraking te komen met de praktijk zal het tevens veel beter kunnen landen bij de nieuwe generatie.”
Stimular zoekt samenwerking met gemeenten en scholen om deze onderwijsaanpak verder uit te rollen en ziet de waardering van de Duurzame Dinsdag jury als een aanmoediging om aan dit belangrijke thema te werken.