Samen met CE Delft heeft Stimular onlangs de levenscyclusanalyse (LCA) vernieuwd voor damwanden van Profextru. Het bedrijf ontwikkelt wandsystemen uit gerecycled kunststof. We berekenden de milieu-impact van twaalf variaties van vier typen PVC-damwandprofielen. De nieuwe milieuprofielen van deze producten zijn nu opgenomen in de Nationale Milieudatabase.Â
Vernieuwde LCA: meer dan een kleine update
Stimular maakte al eerder, in 2017, een LCA van de Prolock damwand van gerecycled PVC in opdracht van het Hardenbergse bedrijf Profextru Productie b.v.. De LCA voor deze damwanden is vernieuwd. De LCA is daarbij uitgebreid met twee extra typen damwanden. Door de vernieuwing van de bepalingsmethode voor de Nationale Milieudatabase in 2020 was het veel meer dan een kleine update.
Nieuwe bepalingsmethode: meer aandacht voor afgedankte materialen
In de nieuwe bepalingsmethode is belangrijker wat er met afgedankte materialen gebeurt. Dat vergt een andere modellering. Er is meer aandacht voor de mate waarin aan het eind van het productleven de grondstoffen weer gerecycled kunnen worden als grondstoffen en/of de verbranding energie oplevert. Ook moeten voor de nieuwe bepalingsmethodiek meer indicatoren uitgerekend worden, onder andere op het vlak van circulariteit van grondstoffen. Je kunt het LCA-rapport hier downloaden.
Levenscyclusanalyse (LCA)
Bij de ontwikkeling van bouwwerken en infrastructuur is de uitdaging om materialen en grondstoffen met een zo laag mogelijke milieu-impact te kiezen. Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat maken daarbij gebruik van Dubocalc en de Nationale Milieudatabase, waarin milieu-informatie over bouwproducten en -materialen is opgenomen. Dit is gebaseerd op de LCA-methode, een methode die de milieueffecten in de gehele levenscyclus van een product in kaart brengt.