Green Business Club Rotterdam Alexander heeft een routekaart ontwikkeld om het commerciële vastgoed in het centrumgebied Rotterdam Alexander CO2-neutraal te maken. Stimular deed voorbereidend onderzoek om tot deze routekaart te komen.
CO2-neutraal in 2030
De projectgroep Energie van Green Business Club Rotterdam Alexander had een stevige ambitie geformuleerd: “In 2030 is het commercieel-zakelijke gebied Rotterdam Alexander CO2-neutraal”. Om de ambitie om te zetten in actie ontstond de wens om een routekaart op te stellen. Enerless voerde eerst een Energie Potentieel Scan uit. Deze scan maakt een inschatting van het huidige energieverbruik in het gebied en het reductiepotentieel bij het uitvoeren van een vaste lijst met maatregelen. Daarna onderzocht Stimular de kansrijke maatregelen (individueel en collectief) en het draagvlak voor die maatregelen.
Stakeholdersonderzoek
In het gebied zitten verschillende belanghebbenden. De meeste panden zijn in bezit van vastgoedeigenaren, terwijl veel van die panden weer worden beheerd door een andere partij. In de panden zitten de gebruikers, die zelf hun energierekening betalen. En de meeste gebruikers zijn onderdeel van een keten, waarbij het beleid op een hoofdkantoor wordt bepaald. Stimular bracht de stakeholders in beeld en ging met hen in gesprek over beleid, uitgevoerde maatregelen en wensen voor collectieve maatregelen.
Tijdens de bezoeken bleek dat veel panden al zijn verduurzaamd. Zo zijn de meeste panden geïsoleerd en is de klimaatbeheersing verduurzaamd. Voor sommige panden is een BREEAM certificaat behaald. Bij de panden wordt nog weinig duurzame energie opgewekt. De meeste panden zijn al aangesloten op stadsverwarming en het stadsverwarmingsnet wordt uiterlijk in 2035 CO2-neutraal.
Opvallend is dat veel gebruikers van panden wel ambities hebben voor verduurzaming, maar dat dit lang niet altijd is vastgelegd in concrete doelen. In de routekaart wordt dit opgelost met een concreet doel voor het gehele gebied.
Energieneutraal op gebouwniveau vaak onhaalbaar
In het gebied staan veel hoge kantoorgebouwen. Het is onmogelijk om alle benodigde elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen op daken of tegen gevels. Alleen boven de winkelcentra is genoeg ruimte om het eigen verbruik op te wekken. Dit betekent dat oplossingen buiten de gebouwen gezocht moeten worden. Dit kan door inkopen van ‘echte groene stroom’ maar de Green Business Club heeft de wens om de verduurzaming zo veel mogelijk binnen het gebied op te lossen. Met oplossingen zoals solar carports en zon langs infra kan het gebied uiteindelijk ongeveer 75% van de energievraag zelf opwekken.
Input voor routekaart
Het vooronderzoek heeft de projectgroep veel inzicht gegeven in de stakeholders in het gebied en hun wensen. Ook kregen zijn diverse aanbevelingen voor maatregelen, zowel organisatorisch als technisch. Hiermee stelden zij een routekaart op en werken zij aan een uitvoeringsagenda.