Transmare Compounding te Roermond heeft de duurzaamheid van een aantal van haar producten laten onderzoeken door Stichting Stimular. Stimular voerde een CO2-ketenanalyse uit, die aantoonde dat het biokunststof een lagere CO2-footprint heeft dan het gangbare kunststof uit fossiele bronnen.
Transmare Compounding BV, sinds 1953 onderdeel van de Tansmare Group Rotterdam, produceert granulaat van biokunststof (PLA) met bamboevezels, als duurzaam alternatief voor granulaat van polypropyleen (PP) met glasvezels. Dit nieuwe granulaat, uit de serie BioBamboosters, heeft Transmare in haar fabriek in Roermond bedacht, ontwikkeld en geproduceerd. Toepassingen zijn onder andere in de auto-industrie en de bouw.
Transmare wilde weten hoe groot de CO2-footprint van het nieuwe granulaat is in vergelijking met traditioneel kunststof gemaakt van fossiele brandstoffen. Stichting Stimular heeft daarom een CO2-ketenanalyse* uitgevoerd, waarin vier typen granulaat zijn vergeleken. Uit de CO2-ketenanalyse blijkt dat gerecycled kunststof met bamboe de kleinste CO2-footprint heeft. Biokunststof (PLA) met bamboe heeft een lagere CO2-footprint dan kunststof met glasvezel.
Stimular heeft voor Transmare ook een CO2-ketenanalyse voor biokolen uitgevoerd, om deze te vergelijken met steenkool en hout.
Meer weten?
Stimular kan een levenscyclusanalyse (LCA) of ketenanalyse voor uw product, bedrijf of keten uitvoeren. Bijvoorbeeld als u uw product wilt laten opnemen in de Nationale Milieudatabase. Of als u wilt certificeren voor niveau 4 van de CO2-Prestatieladder.
* Opmerking: De CO2-ketenanalyse die Stimular uitvoerde betreft een zogenoemde quickscan. De CO2-footprint is berekend over de hele keten (vanaf winning grondstoffen t/m productie bij Transmare danwel in de energiecentrale). Voor de berekening zijn openbare bronnen gebruikt, zoals de Ecoinvent-database en CO2- en LCA-studies. Wanneer geen data beschikbaar was, zijn aannames en schattingen gedaan.