Gemeente Hellevoetsluis (nu onderdeel Voorne aan Zee) werkt met Stimular aan een energieneutrale haven. Met drie pilots voor duurzame energieopwekking is weer een nieuwe stap gezet om dit doel te halen. De gemeente presenteerde de pilots in een inspirerend filmpje en op een informatief webinar.
De gemeente Hellevoetsluis werkt samen met (inter)nationale en lokale partners aan het verduurzamen van de havens middels het Europese samenwerkingsverband PECS. Met de ondersteuning van Stimular zijn er in Hellevoetsluis verschillende onderzoeken uitgevoerd en projecten gestart. Hieronder bijvoorbeeld een onderzoek naar energieopslag op aangemeerde boten, de mogelijkheden voor een energiecorporatie om het beschermde stadszicht te behouden en de collectieve inkoopactie voor flexibele zonnepanelen voor booteigenaren. De jachthavens zelf voerden eerder al energiebesparende maatregelen uit en plaatsten zonnepanelen op de daken. De realisatie van drie pilots met innovatieve vormen van duurzame energie is de laatste fase binnen PECS:
- Drijvende zonnepanelen bij Marina Cape Helius
- PVT-panelen bij Watersportvereniging Hellevoetsluis
- Kleine ‘Flower’ windturbines bij Watersportvereniging Haringvliet.
Drijvende zonnepanelen
De eerste pilot werd al eind 2019 gerealiseerd. Bij Marina Cape Helius liggen 80 drijvende zonnepanelen van Sunfloat. Deze leveren ongeveer 30.000 kWh per jaar op, 20% van het verbruik bij Marina Cape Helius. Deze panelen zijn efficiënter dan panelen op land omdat ze dubbelzijdig zijn en natuurlijk worden gekoeld. Leerpunten uit deze pilot waren onder andere het complexe vergunningstraject voor drijvende zonnepanelen, de verankering en de verzekering van de zonnepanelen.
Lees meer over deze pilot in het eerdere nieuwsbericht.
PVT-panelen
De drie PVT-panelen van Triple Solar werden medio 2020 geplaatst bij Watersportvereniging Hellevoetsluis. PVT-panelen leveren zowel elektriciteit als warmte. De hoge opbrengst in de zomermaanden is ideaal voor watersportverenigingen, omdat er dan volle bezetting is in de jachthavens. De boten hebben dan een hoge elektriciteitsvraag en er wordt veel gebruik gemaakt van de douches.
Voor PVT-panelen is geen vergunning nodig. Aandachtspunten waren onder andere de benodigde ruimte (boilervat, warmtepomp), de aansluiting op de eerder al aanwezige zonnepanelen en de onbekendheid met de techniek bij installateurs.
Watersportvereniging Hellevoetsluis is blij met de PVT-panelen. De vereniging is hierdoor zelfs geïnspireerd geraakt om een plan te maken om helemaal van het aardgas af te gaan.
Kleine windturbines
Inmiddels is ook de laatste pilot gerealiseerd: twee Flower Turbines bij Watersportvereniging Haringvliet. Flower Turbines zijn kleine windturbines van drie meter hoog (1 kW) in de vorm van een tulp. Meerdere turbines naast elkaar zorgen voor een hogere opbrengst per turbine. De verwachte opbrengst is ongeveer 5% van het elektriciteitsverbruik van de jachthaven.
Ook voor de kleine windturbines was een complex vergunningentraject nodig, mede omdat de turbines nabij de Haringvliet staan. Een ander aandachtspunt is veiligheid: omdat de turbine draaiende onderdelen bevat is het belangrijk om een goed hekwerk en een noodstop op het systeem te regelen. Omdat de turbine uiteindelijk op een container achter de dijk is geplaatst was een hek niet meer nodig. Wel bracht dit andere uitdagingen met zich mee wat betreft verankering.
Leerzaam proces voor alle partijen
Stimular onderzocht de verschillende mogelijkheden voor duurzame energie in de havens en was betrokken bij de locatiekeuze, marktonderzoek en aanbesteding van de maatregelen. Stimular ondersteunde vervolgens ook de uitvoering. Zo was er veel contact nodig tussen de leveranciers, installateurs, gemeente, jachthavens en andere stakeholders om de plaatsing gerealiseerd te krijgen. Ook voor de leveranciers waren de pilots een goede manier om hun producten verder door te ontwikkelen en te optimaliseren. Zodoende was het een leerzaam traject voor alle betrokken partijen. De laatste stap is de monitoring van de behaalde resultaten, zodat uiteindelijk een goed beeld ontstaat van de meest geschikte technieken om havens te verduurzamen. Dit doet Stimular in samenwerking met de Hogeschool Zeeland.
Bekijk het filmpje waarin de jachthavens enthousiast vertellen over de geplaatste pilots.
Meer weten over verduurzaming in havens? Bekijk dan het webinar waarin gemeente Hellevoetsluis en andere Nederlandse partners in het Europese project vertellen over de ontwikkelingen in de verschillende projecten.
Het project Ports Energy and Carbon Savings (PECS) wordt gefinancierd door het Interreg Twee Zeeën Programma van de Europese Unie en door de Provincie Zuid-Holland via de Landschapstafel Voorne-Putten.