Juni 2020 is Stimular samen met 17 instellingen uit het hoger onderwijs gestart met een duurzaamheidskring ‘afval en circulariteit’. De groep zit met elkaar aan tafel omdat ze grote stappen willen maken op dit gebied, maar tegen complexe vraagstukken aanlopen. Daar laat deze groep zich echter niet door afschrikken. Door kennis en ervaringen te delen kunnen de instellingen effectiever aan de slag en misschien zelfs samen projecten opstarten. De kring is geïnitieerd door de Hogeschool Amsterdam en Rijkswaterstaat, en wordt gefinancierd vanuit VANG-buitenshuis. Stimular begeleidt het initiatief.
Genoeg onderwerpen te bespreken
De onderwijsinstellingen willen meer circulair worden: betere afvalscheiding, minder afval (i.e. preventie) en sluitende grondstofketens. Het klinkt simpel, maar in de praktijk is het niet zo makkelijk. Bij de eerste kennismakingssessie kwamen onder andere de volgende vragen boven:
- Hoe meet je circulariteit?
- Hoe houd je bij inkopen al rekening met circulariteit?
- Hoe selecteer je een duurzame afvalinzamelaar?
- Welke afvalstromen scheiden is nou zinvol? En hoe gaat dat in de toekomst?
- Hoe kan je het aankoop- en afvalscheidingsgedrag van de studenten beïnvloeden?
Verdiepende sessies
Tijdens de eerste kennismaking vertelden de deelnemers waar ze nu staan wat betreft de aanpak van afval en wat er op de campussen speelt. De groep bepaalt welke onderwerpen prioriteit hebben en in de verdiepende sessies verder opgepakt worden, input genoeg. De tweede sessie heeft inmiddels plaatsgevonden en zoomde in op ‘logistiek en ketensamenwerking’. Een informatieve expertsessie vol inspirerende voorbeelden van duurzamere afvallogistiek en ketensamenwerkingen. Naast gezamenlijke expertsessies en ervaring delen attenderen de deelnemers elkaar tijdens de bijeenkomsten op interessante initiatieven, onderzoeken en bijeenkomsten.
Een enthousiaste groep
De kring is ontstaan op initiatief van een paar hogescholen en universiteiten. De deelnemers zijn enthousiast. Ze zijn bezig met plannen voor zero waste en ‘circulair’ werken en zijn op zoek naar de beste aanpak. Afvalpreventie, afvallogistiek, afvalscheiding en duurzamer afvalverwerking spelen daarin mee. De instellingen zetten al belangrijke stappen. Ook lopen er diverse pilots en onderzoeken op het gebied van afval en circulariteit, al dan niet uitgevoerd door eigen studenten. In de duurzaamheidskring horen deelnemers niet alleen wat goed gaat, maar ook wat (nog) niet lukt en kunnen ze vragen stellen. De deelnemers waren blij met de eerste bijeenkomsten en willen in 2021 graag verder met de kring.
Ook aan de slag met een duurzaamheidskring?
Door met andere organisaties uit de branche samen te komen leren bedrijven veel van elkaar: ze hebben vaak vergelijkbare duurzaamheidsuitdagingen. Stimular kan deze kennisdelingsbijeenkomsten begeleiden én inhoudelijke expertise leveren. Stimular was betrokken bij duurzaamheidskringen met grafische bedrijven, cultuurinstellingen, zwembaden, lagere scholen en bouwbedrijven. Lees meer over ons ondersteuningsaanbod of neem direct contact op met Carmen Cosijn: 010 – 238 28 34.