Energiehub is het nieuwe modewoord in de energietransitie. Ook termen als netcongestie, terugleverkosten, balans, transport en smart energy hubs vliegen je om de oren. Ze zorgen bovendien voor een hoop spraakverwarring. Op 15 mei 2024 werden de ondernemers op bedrijventerrein Stormpolder in Krimpen aan den IJssel meegenomen langs deze kretenbingo. Hierdoor kunnen ze een goede keuze maken voor effectieve samenwerking aan de energietransitie op het bedrijventerrein.
Verkenning kansen samenwerking op bedrijventerrein Stormpolder
Afgelopen maanden deed Stimular een eerste verkenning op het bedrijventerrein naar de kansen voor samenwerking. Via gesprekken met 20 ondernemers bracht Stimular in beeld hoeveel energie wordt verbruikt, op welke momenten, wat de toekomstplannen zijn, waar duurzame opwek aanwezig of gepland is en wat het draagvlak is voor verschillende vormen van samenwerking.
Tijdens de bijeenkomst, die we samen met de gemeente Krimpen aan den IJssel en Ondernemers Kring Krimpen (OKK) organiseerden, presenteerden we de resultaten. Andere sprekers namen de aanwezigen mee langs de plannen voor een solar carport, het nut van energiehubs en het opzetten van een energiehandelsplatform.
Energiehub nog niet nodig
Enzo Diependaal (Rethink Zero) nam de aanwezigen mee langs alle termen. Deelnemers luisterden vol aandacht naar de verhelderende woorden. Enzo vertelde ook over de initiatieven waarbij hij nauw betrokken is, zoals de energiehub op de Pannenweg in Nederweert. Hij legde ook uit waarom een energiehub voor Stormpolder voorlopig nog niet nodig is. De energiehubs schieten als paddenstoelen uit de grond, maar het is niet altijd de beste oplossing voor het probleem dat er ligt. Zo speelt netcongestie nog niet in de regio. De vragen van de ondernemers liggen vooral bij de balans tussen opwek en verbruik. Daar zijn andere oplossingen voor.
Enzo benadrukte dat het wel is zinvol is om nu de samenwerking verder op te bouwen, zodat ondernemers voorbereid zijn, als netcongestie ook in deze regio opkomt. Via een energiehandelsplatform kunnen ondernemers alvast ervaring opdoen met samenwerking en afstemming van verbruik en opwek. Joop de Boer (om | nieuwe energie) legde vervolgens uit wat een energiehandelsplatform is en hoe de ondernemers deze kunnen inzetten voor hun samenwerking.
Samenwerken aan energietransitie op het bedrijventerrein
De ondernemers willen de volgende stap zetten in samenwerking rondom energietransitie. Hiervoor gaan zij een organisatie opzetten en vanuit die samenwerking een energiehandelsplatform starten. Ter voorbereiding op de samenwerking kunnen ondernemers kosteloos een analyse laten maken van hun energieprofiel. Zo krijgen zij individueel advies over hun patronen en verbeterkansen en komt er collectief een beter zicht op de kansen voor energie delen.