Papendrecht heeft met het project Milieubarometer Stage de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland 2015 gewonnen. De prijs is geïnitieerd door D66 Zuid-Holland en is bedoeld om aandacht te genereren voor bijzondere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Stimular heeft deze onderwijsaanpak samen met de gemeente ontwikkeld en is trots dat het project deze prijs heeft ontvangen.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Zuid-Holland in Rotterdam reikte Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) de prijs uit aan wethouder Joke Reuwer-Verheij van de gemeente Papendrecht. De wethouder: “Wij zijn trots en dankbaar dat we als Papendrecht deze prijs hebben gewonnen. Papendrecht heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daar werken we met elkaar hard aan: met inwoners, met ondernemers en met het onderwijs. De Milieubarometer in Papendrecht is een schitterend voorbeeld van deze samenwerking. Deze prijs is een mooie erkenning van die gezamenlijke inzet.”
Voor de prijs nomineerden inwoners uit Zuid-Holland veertien innovatieve, duurzame en zeer diverse projecten: van olifantengras tot urban farming en van duurzame jurkjes tot handzame windmolens. Uit de ingediende projecten koos de jury vier finalisten, waar vervolgens online op gestemd kon worden. De meeste stemmen gingen naar het Papendrechtse project Milieubarometer Stage.
Milieubarometer Stage
De Milieubarometer is een online meetinstrument dat ondernemers in één oogopslag de milieuprestatie en bijbehorende kosten van het bedrijf toont. Ondernemers zijn vaak een tijd bezig om de juiste gegevens te verzamelen voor de barometer. Om ondernemers te ondersteunen met het invullen, is samenwerking gezocht met het voortgezet onderwijs in Papendrecht. Leerlingen uit het derde jaar VMBO helpen met een stage de ondernemers verder op weg. Daarnaast maken zij kennis met het lokale bedrijfsleven en doen zij daarmee inspiratie op voor hun vervolgopleiding.
Uit het juryrapport: Een sterk punt van het project is dat onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan duurzaamheid. Het leidt tot concrete besparing van energie en grondstoffen, omdat er in de rapportages duidelijke tips en verbeterpunten staan waar bedrijven gelijk mee aan de slag kunnen. Het heeft ook impact doordat het een belangrijke bijdrage levert aan de bewustwording over duurzaamheid bij bedrijven, bij VMBO-leerlingen en bij vrijwilligers. Een sterk punt is ook dat het project zich niet alleen richt op energiebesparing, maar veel breder kijkt naar grondstoffenbesparing en beperking van uitstoot. Daarnaast helpt het kleine bedrijven over de drempel om deze dingen in beeld te brengen als ze er zelf te weinig tijd of geld voor hebben. Een mooi neveneffect tot slot is dat de VMBO-T leerlingen kennis maken met het bedrijfsleven en dat ze dat kan helpen om een gerichtere studiekeuze te maken.
Succesvolle aanpak
De onderwijsaanpak is in Papendrecht ontwikkeld. Komend voorjaar start de stage alweer voor het derde jaar op rij. De aanpak slaat ook aan in andere gemeenten. Lentiz Maasland en Drechtstedencollege werken met een vergelijkbare aanpak en in Spijkenisse starten dit jaar 2 VMBO-scholen met een aanpak waarbij leerlingen tijdens de stage duurzaamheidsadvies aan bedrijven gaan geven. Lees verder over de onderwijsaanpak van Stimular.