Actueel

Duurzaamheidskring Haagse Scholen

maart 2019

Sinds september 2018 werken scholen in Den Haag samen aan Duurzame bedrijfsvoering via de Duurzaamheidskring Haagse Scholen. Dit is een initiatief van de gemeente Den Haag die de scholen op dit gebied wil ondersteunen. Zij heeft Stichting Stimular gevraagd om de duurzaamheidskring op te zetten en te begeleiden. In een duurzaamheidskring wisselen de scholen kennis en ervaring uit op het gebied van duurzaamheid.

Dertien Haagse scholen hebben zich al aangesloten bij de Duurzaamheidskring - een mix van basis- en middelbare scholen. De deelnemers zijn zowel facilitair medewerkers als docenten, directeuren, inkopers en bestuursleden. Deze verschillende achtergronden zorgen ervoor dat meerdere invalshoeken aan bod komen en men meer mogelijkheden ziet om te verduurzamen, wat het leerproces vergroot.

De deelnemers zijn enthousiast over de eerste bijeenkomsten en hebben laten weten dat ze aan de slag kunnen met de kennis en voorbeelden die werden aangereikt. De bijeenkomst in januari 2019 had bijvoorbeeld als thema “afval en circulaire economie”, iets waar veel scholen mee worstelen. Wim Diesveld, de conciërge van de Paradijsvogel, vertelde als gastspreker vol trots over zijn ervaringen. Samen met de leerlingen en de directie hebben zij afvalreductie en -scheiding voor elkaar gekregen. Het gaat om het hebben van een lange adem en iedereen blijven motiveren. Een inspirerend verhaal met een indrukkende kostenbesparing. Het motiveren van medewerkers en leerlingen is bij iedere bijeenkomst een belangrijk onderdeel. De Haagse NME behandelt hoe het thema kan worden opgenomen in de educatie.

Volgende bijeenkomsten

Er zijn vier bijeenkomsten per schooljaar, de deelnemers bepalen samen de onderwerpen. Het programma voor de eerste helft van 2019 is:

2 april 2019: Duurzaam inkopen
Hoe koop je duurzaam in, met oog voor de effecten op milieu en maatschappij? Waar is de meeste duurzaamheidswinst te halen? Een interactieve quiz geeft de basiskennis en eye-openers.
Tijd: 16:00-18:00

4 juni 2019: Groen en biodiversiteit
Groen is goed voor de gezondheid, het voorkomt lokale opwarming in stedelijk gebied en verhoogt de biodiversiteit. Prachtige onderzoeksresultaten, maar wat kan een school hiermee in de praktijk?
Tijd: 16:00-18:00

Wil jouw school aanhaken: meld je aan bij Anouk Schrauwen, 010-2382829. Deelname is kosteloos.

Andere Duurzaamheidskringen

Stichting Stimular begeleidde eerder de duurzaamheidskringen voor Haagse musea en Haagse theaters . Lees meer over duurzaamheidskringen.