Actueel

Duurzaam inkopen tool voor zorginstellingen

november 2017

De Duurzaam inkopen tool van Milieuplatform Zorgsector (MPZ) is beschikbaar. Stimular ontwikkelde de online tool in samenwerking met leden van MPZ.

De tool ondersteunt zorginstellingen bij het halen en behouden van het milieucertificaat 'Milieuthermometer Zorg'. De tool sluit aan bij de certificaateisen gericht op inkopen. Met de tool kunnen inkopers vastleggen of aanbiedingen voldoen aan standaard milieucriteria uit drie bronnen:

De tool wordt gevuld met standaard milieucriteria voor 50 productgroepen. Inkopers kunnen dossiers aanmaken en digitale vragenlijsten over de milieucriteria toesturen aan leveranciers. De ingevulde antwoorden van leveranciers kunnen binnen de tool worden gecontroleerd en met elkaar vergeleken. De inkoper kan de resultaten van een conclusie/of en aanbeveling  voorzien en het eindresultaat opslaan in een PDF.

De tool maakt het uitvragen en vergelijken van antwoorden op standaard milieucriteria een stuk eenvoudiger voor de inkoper. Het voordeel voor leveranciers is dat zorginstellingen de standaard criteria op een uniforme manier uitvragen, waardoor de diversiteit in uitvragen door instellingen kleiner wordt.

Stimular ondersteunt zorginstellingen en overheden bij duurzaam inkopen. Lees meer over onze ondersteuning bji duurzaam inkopen.