Met onze wegwijzers, maatregelen en hulpmiddelen kun je zelf aan de slag om snel duurzaamheidswinst te boeken. We hebben ze onlangs weer geactualiseerd en nieuwe items toegevoegd. Of laat je inspireren door de nieuw toegevoegde praktijkvoorbeelden. Je leest erover in dit nieuwsbericht.
Wegwijzers
Duurzaam bedrijventerrein
Met het stappenplan uit de wegwijzer Duurzaam bedrijventerrein kunnen ondernemersverenigingen, ondernemers en overheden samen doelgericht in actie komen voor een toekomstbestendig en groen bedrijventerrein. Nieuw in de wegwijzer zijn de collectieve maatregelen, zoals structurele samenwerkingsvormen, energiehubs, collectieve bedrijfsafvalinzameling en white label afvalinzameling. Rijkelijk geïllustreerd met inspirerende voorbeelden uit de praktijk, zoals dit voorbeeld: Een duurzamer bedrijventerrein door samenwerking.
Stimular-maatregelen
Afval en circulair
- Stimuleer herbruikbare koffiebekers bij to go (nieuw)
Bij consumptie onderweg is een groot risico dat een wegwerpbeker na eenmalig gebruik als zwerfafval in het milieu terechtkomt. Herbruikbaar is meestal duurzamer. Stimuleer daarom ook bij verkoop voor consumptie to go de herbruikbare beker. Het aanbieden van een herbruikbare variant is sinds vorig jaar verplicht. Ook kan je een toeslag vragen op de plastic wegwerpbeker.
CO2-reductie
- CO2-compensatie (geactualiseerd)
Met CO2-compensatie compenseer je het effect van CO2-uitstoot. Niet alle projecten voor klimaatcompensatie zijn echter betrouwbaar: kies voor credits met een keurmerk. Kosten lopen uiteen van 10 tot 45 euro per ton CO2. Om greenwashing te voorkomen moeten geclaimde klimaatneutrale EU-producten compenseren via een gecertificeerd systeem. - Aansluiten op een warmtenet (geactualiseerd)
Met een warmtenet bespaar je gemiddeld 63% CO2 t.o.v. centrale verwarming op basis van gas. De besparing is afhankelijk van de bron van het warmtenet en soms zelfs CO2-vrij.
Duurzame energie
- Zonnepanelen (PV-panelen) (geactualiseerd)
Zonnepanelen plaatsen en heb je een zwart dak? Overweeg dan om op dit natuurlijke moment voor een groen of wit dak te gaan. Witte en groene daken zijn minder warm en daardoor wekken de panelen meer op én gaan ze langer mee. Zo levert een groen dak 6 tot 14% meer zonnestroom op per PV-paneel.
Duurzaam vervoer
Om schonere binnensteden te krijgen stellen 29 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen: de zero-emissiezone (ZE). Bestel- en vrachtauto’s moeten hier per 1 januari 2025 uitstootvrij zijn. Werk aan een emissievrij wagenpark en gebruik deze tips:
- Schone en zuinige vrachtauto's (geactualiseerd)
- Elektrische bestelauto's (geactualiseerd)
- Schone personenauto's in je wagenpark (geactualiseerd)
Hulpmiddelen voor duurzaam ondernemen
Afval en circulair
- Afval Goed Geregeld: kosteloze inzameling gescheiden verpakkingsafval van bedrijven (geactualiseerd)
Vanaf 1 december 2023 kunnen organisaties en bedrijven met gescheiden verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval zich aanmelden voor kosteloze inzameling.
Duurzaam vervoer
- Stappenplan elektrisch rijden (nieuw)
Een praktisch stappenplan om over te stappen op duurzaam en uitstootvrij vervoer voor commerciële goederenvervoerders. - ‘Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit’ (nieuw)
Met je logistieke bedrijf de overstap maken naar elektrische voertuigen, maar last van beperkte netcapaciteit? De oplossingen in dit hulpmiddel helpen je gericht op weg.
Praktijkvoorbeelden
Biodiversiteit
- Verstegen vergroent (geactualiseerd)
Een voedselbos bij je bedrijfspand. Kan dat? Ja dat kan, zelfs in stedelijk gebied. Het Rotterdamse familiebedrijf Verstegen Spices & Sauces laat het zien. Bekijk de video en zie dat na 2,5 jaar voorbereidingstijd de aanplant van hun voedselbos een feit is.
Circulariteit
- Circulair meubilair: De Universiteit Utrecht doet het (nieuw)
De Universiteit Utrecht heeft de ambitie om geen nieuw meubilair meer in te kopen. Door maximaal hoogwaardig te hergebruiken wordt de milieu-impact van de inkopen flink teruggedrongen. Overtollig meubilair gaat naar een opslag waar de meubels worden schoongemaakt en opgeknapt. Via een interne webshop kunnen andere afdelingen de stoelen en tafels weer inkopen.
Energiebesparing
- Blowerdoortest (nieuw)
Tandartspraktijk CTI Warmond liet een blowerdoortest uitvoeren om naden en kieren in het praktijkgebouw op te sporen. Bekijk de video en ontdek welke nuttige inzichten deze test kan opleveren.
Gedragsverandering
- “Dit doen wij, wat doe jij?”
Bij ziekenhuis St. Jansdal speelt duurzaamheid een belangrijke rol op organisatie- en medewerkersniveau. “Dit doen wij” verwijst naar de grotere verduurzamingsinitiatieven door het ziekenhuis zelf. “Wat doe jij?” legt de nadruk op het individuele gedrag.