Ondernemers op Kickersbloem 1 en 2 in Hellevoetsluis starten een gezamenlijk Energie Handelsplatform, waarbij ze duurzaam opgewerkte energie delen. Wat ze tekort komen krijgen ze geleverd van bijvoorbeeld agrariërs met zonnepanelen of windmolens in de omgeving, of wordt ingekocht op de beurs. Via het handelsplatform levert een ondernemer de zonnestroom die hij zelf niet gebruikt rechtstreeks door aan ‘de buren’, zonder tussenkomst van een energiemaatschappij. Stimular en ECCO Business Parks helpen de ondernemers met de opstart.
Omgaan met nieuwe mogelijkheden
Wethouder Peter Schop (energietransitie): “Dit initiatief laat zien hoe we in Voorne aan Zee omgaan met nieuwe mogelijkheden. De ondernemers krijgen goedkopere energie. Bedrijven die stroom leveren, krijgen meer voor hun stroom dan wanneer zij het terugleveren aan het energienet en tegelijkertijd verduurzamen we het bedrijventerrein. Het kan bijna niet anders dan dat dit voorbeeld navolging krijgt bij andere bedrijventerreinen in onze gemeente en in de regio.”
Overbelaste energienetten
De energienetten in Nederland kunnen de stijgende elektriciteitsvraag steeds moeilijker aan. Zeker op piekmomenten. Het lokaal handelen vormt een opmaat naar verder balanceren tussen vraag en aanbod. Dit ontlast het net, maar voorkómt ook dat energieopbrengsten wegvloeien uit de regio. “Ondernemers op Kickersbloem I en II staan positief tegenover het platform”, aldus projectleider Mark Kok. “Direct inkopen op de beurs is voor veel ondernemers al direct voordeliger. Verdere samenwerking biedt steeds meer kansen naar de toekomst toe. Denk aan onderlinge leveringen zonder tussenkomst van een traditionele energiemaatschappij, of investeren in een buurtbatterij.”
Toekomstbestendig met hulp van agrariërs
De bedrijventerreinen werken zo toe naar een toekomstbestendige energiehuishouding. “En daar zullen we ook de omgeving bij nodig hebben”, aldus Kok. “Om de dekking te vergroten en zo ook de energie-intensieve activiteiten van alle bedrijven te kunnen dekken, zoeken we graag samenwerking met agrariërs uit de omgeving. Agrariërs hebben vaak grote daken en kunnen mede daardoor meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben. Die energie kunnen we nu rechtstreeks inzetten op het bedrijventerrein.”
Ondernemers en agrariërs die geïnteresseerd zijn om mee te doen met het Energie Handelsplatform of willen verduurzamen kunnen zich melden bij adviseur Stefan Romijn, die de rol van duurzaamheidscoach voor gemeente Voorne aan Zee vervult.
Gemeente Voorne aan Zee en Provincie Zuid-Holland ondersteunen dit initiatief.