Afgelopen jaren heeft De Duinoordschool in Den Haag flink wat aanpassingen uitgevoerd in het schoolgebouw. Na de wereldwijde covid19-uitbraak bleek het verbeteren van de ventilatie noodzakelijk. Daarnaast zag de school kansen om te verduurzamen. De school vroeg daarom hulp van de provincie Zuid-Holland. Mede dankzij het ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed is er nu een energiezuinig en gezond schoolgebouw.
Eigentijds, energiezuinig en gezond schoolgebouw
Christiaan Batenburg, directeur van De Duinoordschool, vertelt over de stappen die de school heeft gezet: “Ons schoolgebouw is uit 1993 en ziet er nog goed uit. Maar, als je denkt aan een auto uit de jaren ’90 dan realiseer je je dat de techniek sindsdien veranderd is. Het was tijd om ons schoolgebouw weer van deze tijd te maken.” Duinoordschool had de TL-verlichting al vervangen door led. Recent is er extra dakisolatie aangebracht en is enkel glas vervangen door dubbel glas.
Gezond binnenklimaat in schoolgebouw
Christiaan vervolgt: “Voorheen ventileerden we met klepraampjes in ieder lokaal. Nu hangt er in ieder lokaal een ventilatie-unit met warmteterugwinning. Zo gaat in de winter de warmte niet verloren. Het goed gebruiken van de ventilatie-units vraagt nog wel wat aandacht. We moeten er aan wennen dat de ventilatie-units zorgen voor voldoende verse buitenlucht en dat koude buitenlucht niet nodig is voor een gezond binnenklimaat!”
Duurzame energie
Ook zijn zonnepanelen op het dak gelegd. De Duinoordschool wekt nu een groot deel van de benodigde elektriciteit zelf op. Daarnaast is een warmtepomp bij de cv-ketel geplaatst (een zogenaamde hybride warmtepomp). Deze verwarmt de school in het voor- en najaar. Op koude dagen blijft de cv-ketel dat doen. De Duinoordschool gaat zo flink minder aardgas gebruiken en het energieverbruik én de energiekosten dalen.
Meten is weten
Scholen zijn verplicht het CO2-gehalte in de klaslokalen te monitoren. CO2 is een goede maat voor de binnenluchtkwaliteit. Christiaan heeft in ieder lokaal ook temperatuursensoren geplaatst. Zo kan hij bewaken of er niet onnodig gestookt wordt, bijvoorbeeld dat de verwarming na schooltijd per ongeluk aanstaat. Alle apparatuur is ook vanaf afstand bedienbaar zodat er voortdurend gestuurd kan worden op een goed binnenklimaat en er wordt voorkomen dat er onnodig wordt gestookt.
Subsidie voor ventilatie en verduurzamen schoolgebouw
De maatregelen kosten veel geld. Gelukkig zijn er subsidieregelingen voor verbeteren van ventilatie en verduurzamen. Christiaan licht toe: “We hadden SUVIS-subsidie aangevraagd voor het verbeteren van de ventilatie. Die subsidieregeling bood ook ruimte voor energiebesparende maatregelen. Cofinanciering van de gemeente Den Haag zorgt er daarbij voor dat maatregelen met een lange terugverdientijd voor ons ook aantrekkelijk worden.”
Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed
Christiaan krijgt bij het verduurzamen veel ondersteuning van ouder en een bestuurslid Sander van Bodegraven die beschikt over een bouwkundige achtergrond. Samen meldden zij de school aan voor het ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed. Provincie Zuid-Holland ondersteunt daarin vastgoedeigenaren van scholen, religieuze, culturele en zorginstellingen met verduurzamen, onder andere met het inhuren van een energieadviseur. Christiaan is blij dat hij de school heeft aangemeld: “Zonder de begeleiding van energieadviseur Marjon Olijdam waren we nog niet zo ver geweest! Fijn dat de overheid deze ontzorging aanbiedt!”.
Geïnspireerd door dit succesvolle verduurzamingsvoorbeeld? Ook in 2024 kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed zich aanmelden. Kijk voor meer informatie op Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van provincie Zuid-Holland.