Gemeente Hellevoetsluis (nu onderdeel Voorne aan Zee) werkt met Stimular aan een energieneutrale haven. Met de drijvende zonnepanelen is weer een nieuwe stap gezet om dit doel te halen.
De gemeente Hellevoetsluis werkt samen met (inter)nationale en lokale partners aan het verduurzamen van de havens. Op verschillende locaties worden pilots gerealiseerd met als doel om de haalbaarheid van innovatieve toepassingen te onderzoeken. Eén van de pilots is de opwekking van duurzame energie met drijvende zonnepanelen in de jachthaven Marina Cape Helius.
Drijvende zonnepanelen bieden een mooie oplossing waar ruimte op daken en land beperkt beschikbaar is. Marina Cape Helius wil graag zelf duurzaam elektriciteit opwekken, maar het dak van het havenkantoor is erg klein. In het noordelijke deel van de haven is daarentegen ruimte over; dit deel van de haven is erg ondiep en daarom minder geschikt voor het gebruik voor boten. Daar zijn nu 80 drijvende zonnepanelen geplaatst.
De innovatie van drijvende zonnepanelen zit in eerste instantie in de drijfconstructie. De leverancier Sunfloat gebruikt een systeem dat zich kenmerkt door een zeer open structuur. Hierdoor kan lucht en licht vrijelijk in het water onder de constructie komen waardoor het waterleven niet verstoord wordt. De drijver en het frame zijn stevig en eenvoudig te recyclen. De zonnepanelen zelf zijn dubbelzijdig, waardoor het zonlicht van beide kanten benut kan worden. In combinatie met de natuurlijke koeling van het water kunnen de glas-glas panelen daarmee relatief meer elektriciteit opwekken dan op land.
Met de installatie van 80 drijvende zonnepanelen (345 Wp per stuk) wordt jaarlijks een energieopbrengst van 27.000 kWh verwacht, ongeveer 20% van het elektriciteitsverbruik in de jachthaven. Dit bespaart 18 kiloton CO2. De keuze voor leverancier Sunfloat is tot stand gekomen via aanbestedingsprocedure, waarbij is beoordeeld op energieopbrengsten en prijs, maar ook op materiaalgebruik, invloeden op de omgeving en ondersteuning. Stimular onderzocht de verschillende mogelijkheden voor duurzame energie in de havens en was betrokken bij de locatiekeuze, marktonderzoek en aanbesteding van de drijvende zonnepanelen. Stimular gaat ook de resultaten monitoren.
De gemeentelijke doelstelling voor de lange termijn (2040) is het realiseren van een energieneutrale haven. Voor de korte termijn (2020) heeft Hellevoetsluis zich als doel gesteld dat 10% van de energieconsumptie in de haven duurzaam wordt opgewekt. Andere pilotprojecten die binnenkort worden gerealiseerd zijn kleine windturbines en PVT-installaties.