Zaterdag 15 maart 2025 is het Digital Cleanup Day. Waarom dit een belangrijke dag is? Omdat digitale opslag een enorme ‘verborgen’ CO2-footprint heeft: in 2023 was dit 900 miljoen ton CO2. Het goede nieuws is dat je met een kleine tijdsinvestering niet alleen deze footprint kan verlagen, maar nog veel meer winst kan behalen voor je organisatie! Hoe? Bekijk de praktische tips van Stimular-adviseur Marijke Hegger.
Steeds vaker zetten we het licht uit in ongebruikte ruimtes om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Minder bekend is dat de uitstoot van alleen al alle e-mails die een persoon op een dag verstuurt, gelijk is aan de uitstoot van een gloeilamp die 7,5 uur brandt. Met de tips in dit blog kan iedereen gelukkig in de toekomst ook digitaal ‘het licht uitzetten’.
Digital Deep-Clean: grondige digitale opruimactie
Naast het gebruik van e-mail, maakte in 2024 circa 71% van Nederlandse bedrijven gebruik van clouddiensten. Door bewuster om te gaan met digitale data, kunnen bedrijven veel doen om de CO2-uitstoot ervan te verlagen. Een eerste stap is om je aan te sluiten bij het initiatief van Digital Cleanup Day, dat zich vooral richt op het opruimen en organiseren van online data. Bedrijven gebruiken tot 60% van hun opgeslagen bedrijfsdata nooit, dus een grondige opruimactie bespaart flink wat CO2-uitstoot. Het verwijderen van foto’s en videobestanden levert een grote besparing op, omdat dit vaak grote bestanden zijn waar onnodig meerdere versies van zijn opgeslagen.
Tips voor gezondere data-gewoontes
Pas gewoontes en processen aan om te voorkomen dat er in de toekomst weer een grote schoonmaak nodig is. Met onderstaande tips kunnen bedrijven aan de slag om gezondere data-gewoontes te creëren.
- Plan periodiek een digitaal opruimmoment in.
- Maak intern afspraken over het opschonen van digitale mappen na afronding van projecten. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van:
– oude e-mails
– oude conceptdocumenten in projectmappen
– oude/ongebruikte foto’s en video’s
– oude documenten in downloadmap en prullenbak. - Kijk kritisch kijken naar bewaartermijnen; 90% van alle data wordt drie maanden na opslag nooit meer bekeken.
- Maak afspraken over het mail-gedrag. Denk daarbij aan:
– bundelen van vragen om de hoeveelheid mails te verminderen
– verminderen van het aantal ontvangers
– verminderen van mails met bijlages
– limiteren van de grootte van je handtekening
– verwijderen van voorgaande mails bij doorgestuurde mails. - Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest en/of niet wilt ontvangen.
- Verwijder ongebruikte programma’s en applicaties.
- Leeg je digitale prullenbak.
- Verminder notificaties van je applicaties.
Wat levert het nog meer op?
Naast de vermindering van CO2-uitstoot, leveren het verwijderen en voorkomen van digitale data het bedrijf ook veel andere voordelen op:
- Minder stress en meer productiviteit bij werknemers door minder e-mails.
- Minder tijd nodig voor het delen en vinden van informatie.
- Minder dataopslag veiligheidsrisico’s.
- Minder kosten, door minder benodigde cloudopslag.
- Minder kosten, door verbeterde schijf- en servercapaciteit.
Over mij
Ik werk ruim vier jaar bij Stichting Stimular. Als duurzaamheidscoach voor bedrijven kom ik bij veel bedrijven over de vloer die aan de slag willen met het reduceren van hun CO2-footprint. Daarbij zoek ik vooral naar praktische oplossingen om het energieverbruik te verlagen. Ik maak graag inzichtelijk dat deze oplossingen, naast de behaalde CO2-winst, vaak ook andere voordelen opleveren voor de ondernemers.