SKAO, de beheerder van de CO2-Prestatieladder, heeft het Project Impact Dashboard (PID) ontwikkeld. Deze tool sluit aan bij een van de speerpunten van het in 2024 verwachte Handboek CO2-Prestatieladder 4.0: meer inzicht krijgen in de impact van projecten. Hoe de eisen op gebied van impactmeting van projecten er precies uit gaan zien is nog niet bekend, maar een eerste versie van het PID is nu al beschikbaar in de inlogomgeving van de ladder. Stimular stelde deze FAQ op omdat we veel vragen van certificaathouders verwachten over het PID.
Wat is de relatie tussen het PID en het huidige Handboek 3.1?
Het PID sluit aan bij de “Eisen aan projecten” in het huidig handboek:
- Voorafgaand aan elke Ladderbeoordeling invullen van alle projecten waarop CO2-gerelateerd gunningvoordeel is verkregen in de inlogomgeving van de CO2-Prestatieladder.
- Bij projecten met gunningvoordeel bepaalde aspecten van de doorvertaling van de bedrijfsaanpak naar het projectniveau aantonen met documentatie. De inhoud van deze documentatie is voorgeschreven, de vorm niet.
Voor onderdeel a. vul je in het PID enkele verplichte basis-projectgegevens in.
Voor onderdeel b. is het PID een vrijwillig te gebruiken hulpmiddel. Je mag ook een eigen vorm van documentatie gebruiken. Als je voor het PID kiest, vul je de verplichte basisgegevens van het project aan met de footprint, maatregelen en projectdocumentatie.
Hoe vul ik projecten met CO2-gerelateerd gunningvoordeel in (verplicht)?
Als je in de inlogomgeving van de CO2-Prestatieladder naar “Projecten” gaat, dan kom je in het PID terecht. Maak een project aan en zet een vinkje bij “project met CO2-gerelateerd gunningvoordeel”. Vul het eerste tabblad met basisgegevens in. Verplichte basisgegevens zijn:
- Projectnaam
- Aanbestedende dienst
- Certificerende Instelling
- Financiële omvang (keuze uit categorieën)
- Voortgang: gegund / in uitvoering / afgerond
Er kunnen meer basisgegevens worden ingevuld, maar dit is niet verplicht.
Wat zijn voor- en nadelen van het gebruik van het PID voor documentatie (vrijwillig)?
De onderdelen footprint, maatregelen en projectdocumentatie in het PID zijn vrijwillig te gebruiken. Je mag ook een eigen vorm van documentatie toepassen.
Voordelen van het PID:
- Je kunt een projectspecifieke footprint berekenen op basis van gemeten of geschatte data van liters brandstoffen en kWh van mobiele werktuigen en andere voorzieningen op een project.
- Je kunt eenvoudig maatregelen uit de Maatregellijst CO2-Prestatieladder bij het project selecteren.
- Je kunt projectdocumenten uploaden.
Een nadeel is dat het afleiden van de footprint uit de uitstoot van de organisatie met een percentage van de omzet, zoals veel bedrijven nu in hun projectdocumentatie doen, niet mogelijk is, terwijl Handboek 3.1 wel deze optie biedt.
Zijn de projectgebonden scope 3 emissies in het PID gerelateerd aan mijn niveau op de ladder?
Bij de footprint is het mogelijk om ook een aantal scope 3 emissies van een project in kaart te brengen (vrijwillig). Hierbij moet je zelf hoeveelheden en de bijbehorende CO2-emissiefactoren invullen. Het betreft:
- transport van goederen van en naar de projectlocatie
- productie van materialen
- verwijdering & verwerking van materialen
Over de relatie met het niveau op de ladder:
- Deze scope 3 berekening van projecten hoeven bedrijven op niveau 3 en 4 van de ladder niet te gebruiken.
- Ook voor bedrijven op niveau 5 is deze scope 3 berekening in veel gevallen een stap gedetailleerder dan wat in het huidige handboek ten aanzien van de scope 3 inventarisatie wordt gevraagd. Deze scope 3 oefening kan erg interessant zijn en eyeopeners opleveren. Maar het is ook complex, waardoor hulp van een scope 3-deskundige nodig kan zijn om tot de juiste inzichten te komen.
Waarom krijgt mijn externe auditor inzicht in wat ik in het PID invul?
De door jou geselecteerde Certificerende Instelling (CI) krijgt automatisch inzicht in de verplicht ingevulde basisgegevens van projecten. Deze informatie gebruikt de CI bij het nemen van een steekproef voor te bezoeken projecten met gunningvoordeel.
Als je dat wilt kun je via Rechtenbeheer meer dan de verplichte informatie over projecten delen met de CI. Dit sluit aan bij de huidige praktijk waarin de CI na een steekproef inzage krijgt in de documentatie (eigen vorm of PID) over de geselecteerde projecten met CO2-gerelateerd gunningvoordeel.
Hoe kan ik kennismaken en experimenteren met de impactmeting van projecten?
Je kunt een testproject (zonder vinkje voor project met gunningvoordeel) aanmaken en experimenteren met bijvoorbeeld het maken van een projectfootprint. Als je vragen of aandachtspunten bij de tool hebt kun je die via de Feedback-knop aan SKAO melden.
Meer informatie
- Project met gunningsvoordeel: Een project waarbij de aanbestedende partij het CO2-bewust certificaat heeft uitgevraagd tijdens de aanbestedingsprocedure. Zie ook de begrippenlijst in het handboek.
- De “eisen aan projecten” staan uitgewerkt in paragraaf 6.1.2 van Handboek 3.1. Eisen aan de inhoud van de documentatie staan in een kader.
- Webinar van SKAO over het PID (dd 2 feb. 2023) via de CO2-Prestatieladder website.
- Veel bedrijven gebruiken de Milieubarometer om de footprint van de organisatie op te stellen ten behoeve van de CO2-Prestatieladder. Handboek 3.1 staat toe dat je een projectfootprint uit de footprint van de organisatie afleidt met een percentage van de omzet. Deze projectfootprint en de onderbouwing ervan kun je opnemen in je eigen vorm van projectdocumentatie.