Zorginstellingen hebben de ambitie om, in lijn met het Klimaatakkoord voor maatschappelijk vastgoed, 49% CO2-reductie in 2030 en 95% in 2050 te behalen. Zij maken daartoe ieder een routekaart voor de verduurzaming van hun vastgoed. Zo’n 60 care- en revalidatie-instellingen hebben inmiddels een CO2-routekaart ingeleverd. Stimular heeft hiermee een eerste sectorale routekaart gemaakt die inzicht geeft in de inspanningen van de zorginstellingen en de verwachtte CO2-reductie.
Routekaart met CO2-tool
Een CO2-routekaart (ook wel portefeuilleroutekaart) laat zien op welke manier een instelling wil werken aan de klimaatdoelen. De routekaart geeft per gebouw inzicht in de geplande maatregelen, de verwachte CO2-reductie en de benodigde investeringen. Met de CO2-reductietool van Stimular en Milieuplatform Zorgsector maken zorginstellingen in de care (ouderen, ggz, gehandicapten) en revalidatie-instellingen relatief eenvoudig een routekaart.
Eerste inzichten
Inmiddels hebben zo’n 60 care- en revalidatie-instellingen hun routekaart ingeleverd bij het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (april 2021), voor ruim 3 miljoen m2 vastgoed. Uit de routekaarten blijkt dat de komende jaren nog veel quick wins uitgevoerd worden, waaronder ook de erkende maatregelen voor energiebesparing. Praktisch gaat het dan over regelingen voor verwarming, ventilatie en verlichting, installeren van led-verlichting, energiebeheer en energiezuinige was- en vaatwasmachines. Daarnaast werken veel zorginstellingen aan het installeren van zonnepanelen.
De inzenders laten er met hun plannen geen misverstand over bestaan; er zijn in de langdurige zorg nog veel energiemaatregelen mogelijk die zich in relatief korte tijd terugverdienen. Die worden nu en de komende jaren opgepakt.
Doelstelling 2030 haalbaar
De doelstelling 49% CO2-reductie in 2030 gaan de inzenders zeer waarschijnlijk wel halen. De doelstelling om in 2050 bijna nul CO2-uitstoot te hebben vraagt nog denk- en doewerk. Daarbij blijkt dat veel maatregelen die door experts als onmisbaar genoemd worden voor de energietransitie nog nauwelijks ingepland zijn. Denk aan extra warmteterugwinning, het (bij)plaatsen van warmtepompen of warmtepompboilers of PV-panelen aan gevels. Vrijwel alle zorginstellingen geven aan dat zij komende tijd hun routekaart verder willen uitwerken.
Voor het vastgoed in eigendom zijn de actieve organisaties al flink op dreef. De uitdaging van “vastgoed beheer” naar “vastgoed verbeteren” gaan zij met succes aan. Voor het gehuurde vastgoed is nog een slag te maken in het opbouwen van relaties met verhuurders om met hun de verduurzaming te concretiseren.
De zorgbranches roepen intramurale zorginstellingen op om vóór 1 juli 2021 een CO2-routekaart op te stellen en in te leveren. Stimular zal daarmee een nadere analyse uitvoeren. De resultaten komen in oktober beschikbaar.
Expertisecentrum verduurzaming zorg
Vanuit het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg helpt Stimular zorginstellingen hun CO2-routekaart opstellen, interpreteren en vastleggen in beleid. Bekijk de wegwijzer voor routekaarten en care. De kennis en ervaringen die onderweg opgedaan worden, vertaalt Stimular in factsheets en praktijkverhalen. Eerder publiceerde Stimular voor EVZ al cases over de CO2-tool bij Careyn, GGZ Breburg en SGL. Bekijk alle publicaties van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.
Wil je de CO2-reductietool inzetten bij zorginstellingen in jouw omgeving? Of heb je interesse in een CO2-reductietool voor jouw branche (de tool is met wat aanpassingen ook geschikt voor andere branches!)? Neem dan contact op met Marjon Olijdam, 010 – 238 28 23.