Met de Stimular-maatregelen en hulpmiddelen kun je zelf aan de slag om snel duurzaamheidswinst te boeken. We hebben ze onlangs weer geactualiseerd en nieuwe items toegevoegd. Laat je verder duurzaam inspireren door de nieuw toegevoegde praktijkvoorbeelden.
Stimular-maatregelen
Afval en circulair
- Scheiden van elektrisch afval (witgoed, bruingoed, grijsgoed) (geactualiseerd)
Afvalscheiding van elektrische en elektronische apparaten (e-waste) is verplicht. Alle apparaten met een stekker of batterij én lampen (peertje en armatuur) moeten door bedrijven apart worden gehouden. Op Wecyclevoorbedrijven.nl vind je gratis inleverpunten voor bedrijven, clubs of stichtingen. - Flesjes en blikjes met statiegeld retour nemen (geactualiseerd)
Er worden nog niet genoeg flesjes en blikjes met statiegeld retour ingeleverd. Het doel is om 90% van de verpakkingen in te nemen. In 2022 werd er maar liefst 87 miljoen euro aan flesjes niet geïnd. Als jouw bedrijf flesjes en blikjes verkoopt, kan je waarschijnlijk ook inleverpunt worden. Op statiegeldtoolkit.nl vind je gratis campagnemateriaal met (bewerkbare) communicatiemiddelen. - Voer een afvalsorteeranalyse uit van het (rest)afval (nieuw)
Voer een afvalsorteeranalyse uit om erachter te komen wat er in je (rest)afval zit. Zo zie je wat de kwaliteit is van het scheiden van afval, wat potentiële afvalstromen zijn om extra te scheiden en identificeer je kansen voor afvalpreventie.
Hulpmiddelen voor duurzaam ondernemen
Maatschappelijk vastgoed
- WarmteBoost werkboeken voor buurthuizen (nieuw)
Ben of ken jij een buurthuis? Met deze handige werkboeken voor energiebesparing kunnen buurthuizen zelf een inventarisatie maken van het gebouw met meest logische energiebesparings¬maatregelen. De werkboeken nemen je stap voor stap mee in het verduurzamingsproces en geven praktische tips. Ook kan je zelf een routekaart van de investeringen opstellen. - Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (geactualiseerd)
Op 3 juni opent de derde ronde van de DUMAVA-subsidieregeling. Deze regeling is beschikbaar voor eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed die willen verduurzamen. Het budget wordt mogelijk nog verhoogd, maar de verwachting is dat de pot snel leeg zal zijn. Wees er dus op tijd bij. Adviseur Stefan Romijn licht de belangrijkste wijzigingen in de subsidieregeling in zijn blog toe.
Praktijkvoorbeelden
Netcongestie op bedrijventerrein
- Ondanks netcongestie logistiek laden op bedrijventerrein Gadering (nieuw)
Vanaf 2025 geldt in het centrum van Rotterdam een zero-emissiezone. Veel ondernemers op bedrijventerrein Gadering leveren aan klanten in het centrum en willen daarom hun wagenpark elektrificeren. Het verzwaren van de aansluiting voor laadinfra zit er vanwege netcongestie niet in. Wat zijn de oplossingen?
Collectieve bedrijfsafvalinzameling
- Dordtse Kil III zet stappen richting circulaire afvalinzameling (nieuw)
Sinds 2022 zamelen bedrijven op bedrijventerrein Dordtse Kil III hun afval op een circulaire manier in. Zo wordt meer uit het restafval gescheiden en belandt minder afval in de verbrandingsoven. Parkmanager Christian de Wit: “Met twintig ondernemers redden we zo jaarlijks 570 duizend liter grondstoffen”. - White label afvalinzameling in Nederland voorkomt in vijf jaar 854 duizend vrachtwagenkilometers (nieuw)
Bij white label inzameling maken afvalinzamelaars in een gebied gebruik van een gezamenlijke inzamelwagen om het aantal vervoersbewegingen te verminderen. Na een geslaagde pilot van zes maanden in de binnenstad van Haarlem is het concept nu uitgerold in 25 binnensteden. Het succes: meer dan 50% reductie in gereden vuilniswagenkilometers. - Zero Waste Expeditie: ondernemers zamelen collectief afval in rondom Olympisch Stadion (nieuw)
Ondernemers in en rondom het Olympisch Stadion van Amsterdam zamelden in pilotvorm gezamenlijk hun bedrijfsafval in. Hierdoor konden meer stromen gescheiden worden. Het project is een initiatief van de lokale BIZ (bedrijfsinvesterinszone), de inzamelaar en de gemeente. Inmiddels heeft de pilot geresulteerd in een convenant met de intentie ‘zero’ waste’.
Duurzaam vervoer
- “Vooral een elektrisch wagenpark bespaart de meeste CO2-uitstoot” (nieuw)
Elektrisch vrachtvervoer komt nog traag op gang. Transportbedrijf Simon Loos loopt voorop met een wagenpark met maar liefst 50 elektrotrucks. “Van alle energiezuinige maatregelen bespaart een elektrisch wagenpark bij ons de meeste CO2-uitstoot. Zeker als we groene stroom beschikbaar hebben”, aldus vlootbeheerder Wim Roks. - Voldoende laadcapaciteit voor wagenpark én energiebesparing dankzij gelijkstroom (nieuw)
Veel bedrijven en overheden zoeken naar oplossingen voor het energiezuinig laden van het groeiende aantal elektrische auto’s in het wagenpark. Eén van de oplossingen is het gebruik van gelijkstroom. Voor het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. ontwikkelde DC Systems een duurzame en slimme parkeergarage met hulp van gelijkstroom.
Duurzame utiliteitsbouw
- Eigentijds, energiezuinig en gezond schoolgebouw dankzij ontzorgingsprogramma (nieuw)
De Duinoordschool in Den Haag heeft flink wat aanpassingen uitgevoerd in het schoolgebouw. Na covid19 bleek het verbeteren van de ventilatie noodzakelijk. Daarnaast zag de school kansen om te verduurzamen. De school vroeg daarom hulp van de provincie Zuid-Holland. Mede dankzij het ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed is er nu een energiezuinig en gezond schoolgebouw.
- Route naar een aardgasvrij clubhuis (nieuw)
Watersportvereniging Hellevoetsluis (WVH) is sinds 2015 bezig met minderen van het energieverbruik. Wat startte met het uitvoeren van quick wins en gedragsmaatregelen, resulteerde acht jaar later in een aardgasvrije vereniging. De troef: PVT-panelen die zowel elektriciteit als warmte opwekken. Krijn van Pelt, die het transitietraject coördineerde, blikt terug.
Biodiversiteit
- Biodiverse groenstrook in industrieel Zoeterwoude (nieuw)
BIZ Grote Polder in Zoeterwoude realiseert een klimaatbestendig en bloeiend bedrijventerrein zonder afbreuk te doen aan ondernemerschap. Zowel openbare grasstroken als functieloze verharding op privéterreinen zijn heringericht. Steeds meer ondernemers sluiten zich bij de transformatie aan.