Op bedrijventerrein Schiebroek is nog weinig groen te vinden. Samen met BIZ Schiebroek, gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en Hogeschool Rotterdam gaat Stimular hier verandering in brengen. Stimular richt zich hierbij vooral op het inspireren van ondernemers om voor meer groen te kiezen.
Van energie besparen naar vergroenen
Stimular werkt al jaren samen met parkmanager Edwin Markus van BIZ Schiebroek aan het verduurzamen van het bedrijventerrein. Hierbij was de aandacht voornamelijk gericht op energie. Dat energie besparen en opwekken loont, weten de ondernemers in Schiebroek inmiddels goed. De waarde van vergroenen van het bedrijventerrein is minder makkelijk in geld uit te drukken. De uitdaging ligt dan ook bij het overtuigen van bedrijven dat vergroenen ook belangrijk is voor hen en veel voordelen met zich meebrengt. Om bedrijven te inspireren worden sfeerimpressies gemaakt die laten zien wat groene veranderingen rondom het pand met de uitstraling van het bedrijf kunnen doen. Naast een verbeterde uitstraling, zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en wordt de kans op wateroverlast kleiner.
Studenten van Hogeschool Rotterdam verdiepen zich in de ruimtelijke kansen voor vergroening en werken maatregelen verder uit. Zij zoeken ook naar koppelkansen, bijvoorbeeld met de plannen voor een zonnepark naast het bedrijventerrein en het onderzoek naar een solar carport op de parkeerplaats.
Ontzorgen ondernemers
Het traject op bedrijventerrein Schiebroek bestaat niet alleen uit onderzoek, maar biedt ondernemers ook de helpende hand bij vergroenen. Edwin Markus: “Groen is niet de core business van veel ondernemers, dus als je iets wilt bereiken moet het ze niet te veel tijd en geld kosten. We proberen hen dus zoveel mogelijk werk uit handen te nemen.” Stimular en de BIZ helpen de ondernemers door plannen uit te werken, offertes op te vragen en financiering te organiseren.
Groene gevels en hekken
Een knelpunt op bedrijventerreinen is dat de ruimte nodig is om te ondernemen. Op bedrijventerrein Schiebroek zijn de kavels vaak al vrij klein en is het merendeel grotendeels bebouwd. Toch liggen ook hier kansen voor groen. Stimular onderzoekt de mogelijkheden om gevels te vergroenen met groen dat geworteld is in de onderliggende grond. Dit kost weinig ruimte, vraagt beperkt onderhoud, geeft de panden een fraai aanzicht, heeft een verkoelend effect en levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Dit principe geldt ook voor de vele hekken op het terrein. Door er beplanting tegenaan te laten groeien wordt het zicht op de vaak lelijke hekken verfraaid. De eerste ondernemer die hier mee aan de slag gaat, Robin van der Torre van Castor Ventures, ziet nog een bijkomend voordeel: “We plaatsen vuurdoorns, zodat de beplanting ook gelijk een stukje beveiliging biedt tegen ongewenste gasten.”
Rotterdam gaat voor groen
Gemeente Rotterdam draagt financieel bij aan enkele pilots voor ondernemers. Het doel van de pilots is om tot een sneeuwbaleffect te komen: als ondernemers zien wat het effect van groen is bij anderen, zullen zij het voorbeeld volgen. De bijdrage van gemeente Rotterdam komt voort uit het programma ‘Rotterdam gaat voor groen’ dat in 2018 van start ging. Het doel was om in vier jaar tijd 20 hectare extra groen te realiseren. Dit doel is al behaald. Slechts een klein deel daarvan is op bedrijventerreinen gerealiseerd. Schiebroek is pas net gestart en de aanpak is mede bedoeld om andere bedrijventerreinen te inspireren. Gemeente Rotterdam stelde een boekje samen over de behaalde resultaten met vergroenen. In dit boekje staat ook een interview met collega Stefan Romijn en parkmanager Edwin Markus.
Provincie Zuid-Holland financiert de uitwerking van plannen en het werken aan draagvlak bij ondernemers.