Vaak worden batterijen genoemd als een oplossing tegen netcongestie. Maar batterijen kunnen het probleem van netcongestie ook juist vergroten. Adviseur Stefan Romijn licht toe waarom.
Businesscase van de batterij
Een batterij kan ondernemers in netcongestiegebied helpen om uit te breiden of te elektrificeren. Met eigen opwek en opslag, kan elektriciteit beschikbaar komen op momenten dat er extra capaciteit nodig is die niet via het net verkrijgbaar is. Zo kan de verduurzaming verder. Batterijen zijn echter een grote investering, die zich lang niet altijd terugverdient. Voor een rendabele businesscase is handelen meestal noodzakelijk. En daar ligt het probleem.
Batterij verergert netcongestie
Als de batterij gebruikt wordt om te handelen via het net, dan betekent dit ook extra transport op het net. Dat hoeft geen probleem te zijn, als die handel plaatsvindt op momenten dat er geen file staat op het net. Als overschotten aan eigen opwek rond het middaguur worden opgeslagen, dan scheelt dat op dat moment drukte op het net. Maar als het bedrijf eind van de middag gaat terugleveren, omdat dan de dynamische prijzen hoog liggen, dan verergert dit netcongestie.
Financieel is het aantrekkelijk om de batterij vol te laden als er goedkope windstroom is. Die windmolen staat meestal niet om de hoek. Dus is er sprake van transport. En als dat op tijden is dat het druk is op het net, veroorzaakt dat file. Het is mooi dat opwek en verbruik op deze manier wat meer in balans komen, maar de netcongestie lost hier niet mee op. Het probleem wordt juist groter.
Batterij aansluiting niet altijd mogelijk
In netcongestie gebieden is het vaak niet eens mogelijk om een batterij aan te sluiten op het net. Om een batterij op het net aan te sluiten, moet er voldoende capaciteit zijn om te kunnen laden en ontladen. De batterij neemt dus zelf ook ruimte in op het net. Als de batterij niet binnen de bestaande aansluiting past, is aansluiten niet mogelijk.
Slim gebruik van batterijen
De batterij kan een goede oplossing tegen netcongestie zijn, als de batterij wordt gebruikt om zelf opgewekte elektriciteit op te slaan en later zelf weer te gebruiken. Zo wordt het net niet belast. Op bedrijventerreinen liggen ook kansen om collectief een ‘buurtbatterij’ in te zetten, waarbij onderling elektriciteit wordt gedeeld. Goede coördinatie en slimme netsturing zijn van groot belang om te zorgen dat batterijen bijdragen aan een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet.
Over mij
Ik werk zestien jaar bij Stichting Stimular. Als duurzaamheidscoach loop ik veel op bedrijventerreinen rond, waar ik bedrijven en ondernemerscollectieven help met de energietransitie, duurzame mobiliteit, verminderen van afval en grondstoffen, versterken van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Hierbij zet ik vooral in op samenwerking tussen bedrijven en met stakeholders.