De drie-en-twintig ondernemers die Blauwzaam Energieconvenant III tekenden hebben samen hun doel gehaald om in drie jaar 10% energie te besparen. In 2015 stootte deze groep bedrijven uit de Alblasserwaard samen 2.826 ton minder CO2 uit dan in 2012. Deze besparing komt overeen met het plaatsen van meer dan 33.000 m2 zonnepaneel.
Op donderdag 8 september 2016 ontvingen de deelnemers hun certificaat uit handen van Jan de Groot, die als wethouder van Giessenlanden bij de start van het convenant betrokken was. We waren te gast bij convenantsdeelnemer Bayards Aluminium Constructies in Nieuw Lekkerland.
Tijdens de slotbijeenkomst vatte Stimular de resultaten samen, zette ze de topscorers in het zonnetje en prikkelde ze de deelnemers om een nieuw doel te stellen voor opnieuw 10% CO2-reductie of misschien zelfs klimaatneutraal ondernemen. Stimular heeft de bedrijven (net als de deelnemers aan de andere drie energieconvenanten van Blauwzaam) begeleid bij het in kaart brengen en monitoren van hun CO2-uitstoot met de Milieubarometer. Ze voorzag de deelnemers van energiebesparingstips en schreef jaarlijks een rapport met de tussenresultaten.
Rolia Wiggelinkhuijsen van Stichting Blauwzaam verwoordt het als volgt: het BlauwZame Certificaat staat voor bedrijven die bewust omgaan met de toekomst, met duurzaam denken en doen en doelen bereiken. Bedrijven die niet stoppen als die doelen bereikt zijn maar doorgaan in hun streven een duurzame toekomst te bouwen. Dit werd bevestigd door gastheer Don Rolfes van Bayards die zei: “Wij zijn eigenlijk nog maar net begonnen met het nemen van duurzame maatregelen…”.
foto gemaakt door Compar
Meer energieconvenanten (met Milieubarometer)
Blauwzaam is het meest succesvolle energieconvenant van Nederland: al meer dan 100 bedrijven hebben meegedaan aan Blauwzaam 1 t/m 4. Deze convenanten worden jaarlijks gemonitord en meer dan 50% van de deelnemers haalt zijn 10% doelstelling binnen drie jaar. Een kwart van de deelnemers haalde zelfs in drie jaar een reductie van meer dan 20%.
Maar, er lopen in Nederland meer energieconvenanten met bedrijven, zoals: Rivierenland*, Waardzaam* (in de Krimpenerwaard), Den Bosch, Utrecht, Helmond*, Nijmegen.
Veel energieconvenanten(*) gebruiken de Milieubarometer als monitoringstool omdat het een flexibel en betaalbaar instrument is, geschikt voor alle bedrijven. De begeleidende adviseurs kunnen via een Groepsbarometer eenvoudig controleren of de bedrijven hun gegevens (realistisch) hebben ingevuld en ze kunnen sommaties uitvoeren om ook het groepsresultaat te monitoren.