succesvolle projecten
Hoe zorg je er nou voor dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in jouw gemeente aan de slag gaan met de Milieubarometer en met duurzaam ondernemen? Hier is inmiddels al flink wat ervaring mee opgedaan en daaruit wordt duidelijk: het gaat niet vanzelf. Daarom geven we een aantal voorbeelden van succesvolle projecten met de Milieubarometer die je als gemeente, bedrijventerrein of brancheorganisatie kunt opzetten. Heb je hier vragen over of wil je onze hulp? Neem contact met ons op!
Tip: Kijk of er een lokale duurzaamheidsadviseur is die kan helpen om de bedrijven te bereiken en eventueel zo’n project kan doen.
Onderzoek gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam vroeg aan de bedrijven die in 2021 gebruik maakten van het gratis startabonnement naar hun ervaringen. Uitkomst: alle Rotterdamse ondernemers die de Milieubarometer gebruiken raden de tool aan, vooral als handige tool om gegevens te verzamelen over de CO2-uitstoot van je bedrijf. Bij meer dan de helft was er ook een positief effect door een besparing op energiekosten. Lees de flyer de met resultaten van het onderzoek. Bekijk ook als inspiratie hoe Rotterdam het gratis startabonnement op de Milieubarometer aanbiedt in hun ‘duurzame goodiebag’.
Milieubarometer inzetten als groepsmonitor
In diverse gemeenten, regio’s, bedrijventerreinen gebruiken groepen bedrijven de Milieubarometer om de resultaten van de groepsleden en de groep in beeld te brengen. Groepen bedrijven realiseren meer CO2-reductie dan ze individueel zouden doen. Dit komt mede door het enthousiasme en de praktijkvoorbeelden van collega-ondernemers: samen gaat het sneller. Lees verder over energieconvenanten en monitoren van CO2-doelen van groepen bedrijven.
Milieubarometer voor branchegenoten
De Milieubarometer is zeer geschikt om branchegericht in te zetten. Op basis van de gekozen branche bij de start, worden automatisch de voor de betreffende branche relevante invoervelden en besparingstips geselecteerd. De energietips in de Milieubarometer komen overeen met de branchegerichte erkende maatregelen. Zo maken bedrijven eenvoudig een overzicht dat de basis is voor rapportage aan het bevoegd gezag in het kader van de informatieplicht energiebesparing. Je helpt bedrijven verder op weg met een benchmark waarin ze hun milieuprestaties kunnen vergelijken. Lees verder over een Milieubarometer benchmark.
Cursus Milieubarometer organiseren
De Milieubarometer is van origine een doe-het-zelf-instrument. Veel organisaties vinden het toch prettig om op weg geholpen te worden. De cursus helpt ondernemers een start te maken met de Milieubarometer en blijkt een goede stok achter de deur om goede voornemens om te zetten in actie. Je kunt een Milieubarometercursus organiseren of bedrijven wijzen op de cursus in Rotterdam. Meer informatie over de Milieubarometer-cursus.
Milieubarometer stages organiseren
Wil je scholieren laten kennismaken met techniek, bedrijfsleven en de Milieubarometer introduceren bij bedrijven? Laat leerlingen tijdens een stage op bezoek gaan bij bedrijven om de Milieubarometer in te vullen en duurzaamheidsadvies te geven. Lees verder over onze onderwijsaanpak.
Duurzaamheidskring ondersteunen
In een duurzaamheidskring staat het delen van kennis en ervaringen met duurzame maatregelen centraal. Vaak vergelijken ondernemers met de Milieubarometer hun (gemiddelde) milieuprestatie. Duurzaamheidskringen kunnen branchegerichte, gebiedsgerichte of thematisch zijn. Lees verder over duurzaamheidskringen.
Milieubarometer inzetten bij handhaving
Gemeenten kunnen milieucontroles benutten om bedrijven te wijzen op de stimulerende activiteiten van de gemeente en het aanbod van de Milieubarometer. Toezichthouders kunnen met de Milieubarometer meer verantwoordelijkheid en initiatief bij de bedrijven zelf leggen. Bedrijven kunnen met de Milieubarometer laten zien in welke mate ze voldoen aan erkende maatregelen voor energiebesparing. Lees verder over Milieubarometer en handhaving.
Koploperprojecten
Een Koploperproject richt zich op een duurzame versterking van de (regionale) economie. De deelnemers gaan samen aan de slag om duurzaam ondernemen concreet te maken. Na een degelijke nulmeting met een Duurzaamheidsprofiel en de Milieubarometer, stellen ze een praktische duurzaamheidsagenda op en gaan ze aan de slag met MVO-communicatie. In een aantal bijeenkomsten worden kennis en ervaringen gedeeld. Lees verder over de koploperprojecten van samenwerkingspartner DZyzzion.Â
Webinarreeks CO2-footprint
In het eerste webinar wordt uitgelegd wat een CO2-footprint is, waarom een CO2-footprint nuttig is en hoe organisaties met deze inzichten de CO2-uitstoot kunnen reduceren. Enkele weken later is er een vervolgwebinar waarbij deelnemers leerden hoe zij eenvoudig een CO2-footprint op kunnen stellen en analyseren met de Milieubarometer.
Wat zeggen anderen?
Milieubarometer promotiemateriaal
Milieubarometer
Heb je vragen of wil je meer informatie?
ondersteuning nodig?
Stimular kan je adviseren bij de communicatie over de Milieubarometer en het Milieubarometer startabonnement.