Beschrijving
Net als met autorijden kunnen heftrucks zuinig of onzuinig worden gebruikt. Zuinig aan doen met de heftruck betekent niet dat de productiviteit afneemt.
1 Zet de truck zuiniger
Vaak kun je enkele voorgeprogrammeerde instellingen kiezen. Veel chauffeurs zetten de truck op een hoge stand, want dan voelt die lekker krachtig aan. Toegegeven, dat stoere gevoel heeft wel iets. Echter, bij een gemiddelde inzet zijn gemiddelde standen vaak net zo productief. Ze besparen daarbij tot wel 20% energie. Wie geen grote rijafstanden hoeft af te leggen, boekt zo makkelijk een merkbare winst.
2 Hef slim
Het activeren van de hefpompmotor vergt flink wat vermogen. Vaak is die motor in kW uitgedrukt een stuk krachtiger dan de rijmotor. Het is daarom verstandig om in één keer op de juiste afzet- of opnamehoogte uit te komen. Wie dat lastig vindt, kan beter net iets hoger heffen dan strikt noodzakelijk en dan de vork veilig en rustig laten dalen tot de juiste hoogte. Om de laatste centimeters heffend te overwinnen, draait de pompmotor op veel trucks een behoorlijk toerental, terwijl het ventiel minimaal geopend is. Dat kost elke keer onnodig veel energie.
Heftruckchauffeurs kunnen allemaal een truck besturen. Maar gebeurt dat ook slim en zinvol? In het dagelijks gebruik sluipen routines die minder veilig of economisch zijn. Het is zinvol om met enige regelmaat de chauffeurs opnieuw bewust te maken en via een opfriscursus te herinneren aan de basisprincipes van veilig en efficiënt werken. Als er door de cursus minder schade wordt gereden, is de winst al enorm. De extra energiebesparing die het oplevert, omdat er geen fouten gecorrigeerd hoeven te worden, nog maar niet eens meegerekend!
Toepasbaarheid
Altijd toepasbaar.
Milieu aspecten
Minder energieverbruik, tot wel 20%.
Financiële aspecten
Een beheerste rijstijl heeft meer voordelen dan een lager elektriciteitsverbruik. Onbeheerst rijden met een heftruck zorgt voor een snelle slijtage van de banden, brengt de veiligheid van een ieder in de omgeving in gevaar en resulteert in meer schade aan producten, gebouw en de omgeving.
Bron: Jungheinrich