Beschrijving: Van stalling tot douche: zo maak je fietsen naar het werk makkelijk
Stimuleer het gebruik van de (elektrische) fiets / e-scooter voor woon-werk- en zakelijk verkeer door te zorgen voor goede fietsenstalling, fietspomp en reparatieset, fietsreparatieservice en douche- en kleedruimte.
Bekijk ook maatregel Fiets van de zaak, en andere financiële stimulansen voor woon-werkverkeer met de (elektrische) fiets.
Goede fietsenstalling
Realiseer bij je bedrijf een fietsenstalling. Bij voorkeur
- niet te ver van de personeelsingang
- met voldoende capaciteit
- ook voor fietsen met een afwijkend formaat, zoals bakfietsen en e-scooters
- afgesloten (veilig tegen diefstal)
- overdekt (droog)
- voldoende ruimte voor aan- en uittrekken van regenkleding
- voldoende laadpunten voor elektrische fietsen. Zie maatregel Vergoed stallingkosten fiets bij station of OV-halte voor informatie over “laden op de zaak”.
Geen of onvoldoende ruimte voor een eigen fietsenstalling? Vergoed stallingskosten elders (bijv. buurtstalling of stalling bij station), zie maatregel ###555##.
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij GGZ Delfland in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .
Fietspomp en reparatieset
Fietsen naar het werk wordt aantrekkelijker als op de werkplek een fietspomp en reparatieset aanwezig zijn voor kleien klusjes, zoals een lekke band plakken.
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij het Erasmus MC in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .
Zakelijke fietsreparatieservice
Bied aan fietsen te repareren, gratis of met korting. Bijvoorbeeld door de technische dienst, die tijdens werktijd de banden plakt, of een contract met een fietsenmaker in de buurt die de fietsen ophaalt en repareert tijdens werktijd.
Douche- en kleedruimte
Een kleedruimte maakt het voor medewerkers makkelijker om de fiets te pakken. Ze kunnen zich daar rustig omkleden in representatieve of werkkleding. Een douche is een basisvoorziening voor fietsers die over grotere afstand komen en fris op hun werkplek willen komen.
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij het Erasmus MC in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .
Van 110 naar 180 fietsers per dag
IKAZIA Ziekenhuis, Wim van Dam
Onze rijwielstalling bleek niet te voldoen aan de behoeften van medewerkers, waardoor het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer werd belemmerd.
Reduceren carbon footprint met duurzaam vervoersbeleid
Pensioenverzekeraar MN
MN in Den Haag heeft gekozen voor een duurzaam vervoersbeleid gericht op OV en fiets. MN heeft gekozen voor een strikt parkeerbeleid en diverse stimulerende maatregelen.
Toepasbaarheid van voorzieningen die gebruik van fiets / scooter ondersteunen
Voor ieder bedrijf die werknemers heeft die met de fiets naar het werk reizen, of dat zouden kunnen gaan doen. De meeste fietskilometers worden gemaakt door werknemers die tot 15 km van het werk wonen.
Zo ook medewerkers die regelmatig korte zakelijke ritten maken.
Milieu aspecten van meer fietsgebruik door medewerkers
De fietsvoorzieningen zijn een basis voor het stimuleren van het fietsgebruik. Hoe meer mensen gebruik maken van de fiets, hoe groter het milieueffect. Zeker als de fiets (evt. in combinatie met het OV) gebruikt wordt als vervanger voor de auto, zowel voor het woon-werk als zakelijk verkeer.
Minder autogebruik resulteert in minder gebruik van fossiele brandstoffen en in minder uitstoot van uitlaatgassen en daarmee schadelijke stoffen zoals fijnstof. Daarnaast wordt de geluid- en visuele hinder beperkt en heeft het een positief effect op het ruimtebeslag. Een auto neemt namelijk zeven keer zoveel plek in als een fiets. Minder parkeerplekken betekent meer ruimte voor recreatie, natuur en bebouwing. Minder auto’s betekent ook een betere doorstroming van het verkeer waardoor de extra uitstoot als gevolg van files vermindert.
Financiële voordelen van meer fietsgebruik door medewerkers
Als meer medewerkers de fiets gebruiken voor het woon-werk en zakelijk verkeer, kan dit indirect financiële baten opleveren:
- Minder parkeerplaatsen; dit kan een aanzienlijke kostenbesparing zijn
- Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor bestaande en nieuwe medewerkers
- Verbeterde bereikbaarheid
- Lagere reiskostenvergoedingen
- Lager ziekteverzuim: een fietsende medewerker is een gezonde medewerker. Fietsen zorgt voor een betere weerstand tegen stress en een betere conditie. Zo is aangetoond dat drie keer per week minstens zes kilometer fietsen de conditie verbetert met 10%.
- Hogere tevredenheid van de medewerkers
- Duurzaam imago van het bedrijf
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij het Erasmus MC in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .
Bron: Infomil, Stichting Stimular