Beschrijving
Tijdens het bakken wordt stoom in de bakruimte gebracht om de luchtvochtigheid te verhogen. Door ventilatie kan overtollige stoom afgevoerd worden. Ventilatie van de bakruimte vindt plaats via een afvoerkanaal en wordt geregeld door een schuif. Zorg dat deze schuif zodanig is ingesteld, dat de ovenventilatie zo klein mogelijk is. De opstooktijd kan hiermee circa 15 minuten verkort worden.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar bij ovens met een handbediende schuif.
Milieu aspecten
Een 15 minuten kortere opstooktijd bespaart bij een oven van 50 kW jaarlijks circa 375 m3 aardgas.
Financiële aspecten
De 15 minuten kortere opstooktijd levert bij een oven van 50 kW een besparing van € 150 per jaar (gas = € 0,40 /m3). De investering is nihil.
Aanvullende informatie
Zie ook de tip Automatiseer ovenventilatie.
Bron: InfoMil