Beschrijving
Het verpakkingsafval van lijmen bevat over het algemeen lijmresten welke al dan niet uitgehard zijn. Indien vloeibare lijmresten aanwezig zijn, dient het verpakkingsafval afgevoerd te worden als gevaarlijk afval. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen. Denk aan:
- Gebruik van bulkverpakking in plaats van stukverpakking; bij bulkverpakking eventueel doseersystemen toepassen.
- Gebruik retourneerbare verpakkingen (met statiegeld). Met name dispersielijmen kunnen geleverd worden in retourneerbare kunststofvaten. Na gebruik worden de vaten door de lijmfabrikanten gereinigd en opnieuw gebruik.
- Gebruik binnenverpakking (inliners). Vloeibare lijmen kunnen in grote plastic zakken in een metalen vat of blik geplaatst worden. Na gebruik wordt de plastic zak uit het vat of blik verwijderd en als (gevaarlijk) afval afgevoerd. Het vat of blik hoeft niet als gevaarlijk afval afgevoerd te worden en kan hergebruikt worden of als oud ijzer worden afgevoerd.
Niet langer enorme hoeveelheid vieze lijmemmers
Deko Hardinxveld, Ab Dekker
Het gebruik van inliners en de Milieuclip bespaart fors op de kosten van afval en inkoop van lijm. Daarnaast ontvangen we per jaar ca. € 1.500 statiegeld van de lijmproducent voor de ingeleverde schone emmers.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar voor bedrijven welke relatief grote hoeveelheden lijm verbruiken en dit in kleine verpakkingen inkopen.
Milieu aspecten
De hoeveelheid (gevaarlijk) verpakkingsafval vermindert, waardoor de afvoerkosten voor het afvoeren van lijm bevattend verpakkingsafval verminderen.
Financiële aspecten
De investeringskosten zijn nihil.
De kosten van het afvoeren van lijm bevattend verpakkingsafval nemen af.
Bron: Infomil