Beschrijving
Verminder de pieklasten van de energieverbruikers van het aggregaat, zodat je aan een kleiner aggregaat genoeg hebt. Het benodigde vermogen van de aggregaten wordt berekend op de te verwachten pieklasten plus een veiligheidsmarge. Door hoge pieklasten wordt in de praktijk vaak een aggregaat gebruikt dat 3 tot 5 maal groter is dan nodig voor het gemiddeld gebruik. Het rendement van een aggregaat is het grootst als deze op vol vermogen draait. Een te groot aggregaat draait nauwelijks op vol vermogen en heeft daardoor een laag rendement.
Veelvoorkomende piekbelastingen zijn:
- Rond etenstijd, bij de catering;
- Bij het begin van een optreden als alle apparatuur en verlichting tegelijk aan gaat.
Verspreid en verlaag deze pieken. Verspreiden van pieken kan door apparatuur gefaseerd in te schakelen. De catering kan de koelingen koud laten aanleveren en gasgestookte apparatuur gebruiken. Verlagen van pieken kan door door energiezuinige apparaten te gebruiken, zoals led-verlichting en Class D versterkers.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar op alle evenementen die een hoge energievraag hebben in korte tijd. Een grondige inventarisatie vooraf is van belang voor een succesvolle uitvoering.
Milieuaspecten
Een lagere piekbelasting maakt het mogelijk om een kleinere aggregaat te gebruiken. Wanneer aggregaten goed aansluiten op de energievraag verdubbelt het rendement van de aggregaten (gemiddeld van 20% naar 40%) en wordt er tot wel 50% diesel bespaard.
Financiële aspecten
Kosten bestaan voornamelijk uit tijd voor onderzoek naar piekbelasting. Overstap op een kleiner aggregaat bespaart direct kosten. Een kleinere aggregaat is goedkoper en zal 20 tot 50% diesel besparen.
Bron: Stichting Stimular