Beschrijving
Hoe hoger de werkdruk van de compressor, des te lager is het rendement ervan. Stel de druk zo in dat de apparatuur die de hoogste druk vraagt nog juist voldoende lucht krijgt. Dit is een kwestie van testen: draai de compressor dagelijks met 0,1 bar omlaag, totdat er machines haperen. Verhoog vervolgens de druk met een kleine veiligheidsmarge. Drukverlaging kan meestal zonder problemen uitgeprobeerd worden.
Is alleen op één punt een hogere druk nodig, dan kan het voordeliger zijn om hiervoor een aparte kleine compressor of een boostercompressor (extra compressor die een deel van het netwerk van verhoogde druk voorziet) te nemen zodat de druk in het hoofdnet omlaag kan. Bespreek dit altijd met je installateur.
Sommige persluchttoepassingen werken bij een lagere druk. Dat geldt bijvoorbeeld voor blaaspistolen (1 bar), agitatie van baden (0,5 bar) en luchtkussentransport (ca. 2 bar). Voor dergelijke persluchttoepassingen kan het rendabel zijn een lagedrukblower, los van het persluchtnet, toe te passen.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is algemeen toepasbaar. Boostercompressor en lagedrukblower zijn voornamelijk toepasbaar in grotere bedrijven.
Een boostercompressor is toepasbaar als de druk in het net bijv. 10 bar is i.p.v. 8 bar doordat één apparaat een extra hoge druk nodig heeft.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart op het energieverbruik van het persluchtsysteem en beperkt lekverliezen. Compressoren staan doorgaans één bar te hoog ingesteld. Verlaging van de druk zorgt per bar voor ongeveer 7% elektriciteitsbesparing.
Financiële aspecten
Toepassen van de maatregel kost in de meeste gevallen vooral tijd. Wanneer een boostercompressor of lage druk blower aangeschaft wordt zijn er wel kosten aan deze maatregel verbonden. De terugverdientijd is minder dan 1 jaar.
Aanvullende informatie
Bij grote schommelingen in de persluchtvraag is het verstandig één grote compressor te vervangen door meerdere kleine compressoren in cascade.
Bron: Stichting Stimular