Beschrijving: wat is een veegschakeling
Een veegschakeling, ook wel veegpuls, is een vorm van een tijdschakelklok. De tijdklok schakelt de binnenverlichting op (zelf in te stellen) voorgeprogrammeerde vaste tijdstippen uit. Denk aan uitdoen van verlichting in werkkamers en klaslokalen bij het begin van (lunch)pauzes en na werktijd. Een veegschakeling overrulet de bediening in een ruimte. Gebruikers kunnen zelf de verlichting weer inschakelen met de schakelaar in de ruimte.
Alternatief is aan- of afwezigheidsdetectie, zie maatregel Ruimte leeg: licht uit door sensor.
Voorbeeld veegpuls voor vergeten verlichting in een een kantoor
De verlichting gaat met de veegschakeling om 18 uur uit. Iemand die overwerkt moet de lampen op de kamer weer aan zetten. En om 20 uur als ook de overwerkers naar huis zijn wordt met de veegschakeling weer alle vergeten verlichting uitgezet.
Toepasbaarheid: waar een veegschakeling?
Een veegschakelaar is direct rendabel toepasbaar in een gebouw met veel ruimten waar het licht onnodig aan blijft staan.
Milieu aspecten: wat bespaart een veegschakeling?
Er blijft minder onnodig verlichting branden in ruimten waar niemand aanwezig is. Dit scheelt energie voor de verlichting, onderhoudskosten voor lampen en levert een lagere interne warmtelast op. De besparing ligt tussen de 10 en 25% op elektriciteitsverbruik voor verlichting.
Financiële aspecten: wat kost een veegschakeling?
Uitgaande van 156 armaturen zijn de investeringskosten naar schatting € 2.200 (bron: EML 2023). Voor deze kosten wordt de schakeling aangebracht en kunnen 12 aanpassingen aan de installatie worden gedaan (om andere apparatuur los te koppelen van de verlichtingsgroepen). De investering verdient zich in veel situaties binnen 5 jaar terug.
Vraag een offerte op voor een betere kostenindicatie. Met name minder schakelingen aanpassen resulteert in lagere kosten en een kortere terugverdientijd.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
De Omgevingswet schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen (met een terugverdientijd van 5 jaar of minder) uit te voeren. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO downloadt je de volledige Erkende maatregelenlijst met de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Zo moeten installaties goed ingeregeld, beheerd en onderhouden worden. Dit heet doelmatig beheer en onderhoud (DBO). Daarom heeft de overheid in iedere erkende energiemaatregel aangegeven welke DBO-actie nodig is om de maatregel optimaal te laten functioneren. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank