Beschrijving: hoe ventileer je met een CO2-meter
Een CO2-meter is een handig apparaat dat de concentratie koolstofdioxide (CO2) in de lucht meet. Een CO2-meter signaleert wanneer de CO2-concentratie te hoog is en het dus nodig is om (meer) te ventileren. Sommige meters waarschuwen met licht- of geluidssignalen. In de winter kan een CO2-meter helpen bij het minimaliseren van warmteverlies doordat het voorkomt dat ramen onnodig worden opengezet. In de zomer bij het minimaliseren van het koudeverlies (en dus elektriciteit) in het geval dat er wordt gekoeld met een airco.
CO2-concentratie binnenlucht
Een te hoge CO2-concentratie duidt op een slechte luchtkwaliteit wat kan leiden tot verminderd comfort en concentratieproblemen. Het is daarom belangrijk om medewerkers te instrueren over het ventileren en luchten met een CO2-meter om gezamenlijk voor een gezonde werk- en leeromgeving te zorgen. De grenswaarde die in verblijfruimtes gehanteerd wordt is 1.200 PPM.
Bron: www.envisense.co.uk/product/envisense-co2-monitor-data-logger/
Binnenluchtkwaliteit ook afhankelijk van andere factoren
Een CO2-meter geeft een indicatie van de luchtkwaliteit op basis van de CO2-concentratie. Andere factoren, zoals vochtigheid en aanwezigheid van verontreinigende stoffen hebben ook invloed op de luchtkwaliteit. De CO2-concentratie wordt meestal als hoofd-indicator gebruikt.
Naast snelwegen CO2-meter die ook fijnstof meet
Voor gebouwen die naast een snelweg liggen of nabij vervuilende industrie is het advies om een CO2-meter aan te schaffen die aanvullend fijnstof meet. Als de grenswaarde voor fijnstof wordt overschreden is het beter om ramen aan wegzijde dicht te houden. Fijnstof is schadelijker voor de gezondheid dan een iets hogere CO2-concentratie.
Wat is natuurlijke ventilatie?
Bij natuurlijke ventilatie gebeurt zowel de toevoer als afvoer van lucht op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld via roosters en kanalen in toiletten, of zelfs alleen via kieren. Er komt dus geen motor aan te pas. In vakjargon heet dit type A ventilatie. Dit systeem komt vooral nog veel voor in oudere woningen. In bedrijfsgebouwen zie je dit systeem steeds minder, maar bijvoorbeeld nog wel eens in kantoren bij oude bedrijfshallen, kleine kantoren, of eerstelijns zorg (in/naast woning). Soms is er een motor voor de afvoer. Die is in bedrijfsgebouwen veelal alleen om de lucht in de toiletten te verfrissen en niet sterk genoeg om alle ruimtes voldoende te ventileren.
Toepasbaarheid van CO2-meters
Een CO2-meter is relevant voor gebouwen met matige of slechte ventilatie. Denk aan oude kantoorgebouwen, huisartsen- en tandartsenpraktijken (vaak in woningen) of scholen (vaak te weinig ventilatie). De meter kan worden toegepast in ruimtes met natuurlijke ventilatie om de luchtkwaliteit te bewaken en de warmteverliezen te beperken.
Een CO2-meter is soms ook zinvol in situaties met mechanische ventilatie. Bijvoorbeeld in vergaderruimtes waar de ventilatiecapaciteit onvoldoende is. Dan kan op basis van de CO2-meter extra gelucht worden.
Waar CO2-meter plaatsen?
De meeste CO2-meters bevestig je aan de muur. Om verkeerde meetwaarden te voorkomen plaats je de meter als volgt:
- Op een hoogte tussen 1.20 en 1.80 meter
- Verder dan 1 meter van een deur of raam
- Niet in een hoek
- Niet in de buurt van een ventilatierooster
Milieuaspecten: wat is de energiebesparing van een CO2-meter?
Door een CO2-meter te gebruiken om slim te ventileren en luchten, kan onnodig energieverbruik worden verminderd. Het apparaat helpt bij het bepalen van het optimale moment om te ventileren of te luchten op basis van de CO2-concentratie.
Installeer (op termijn) balansventilatie
Om de warmteverliezen nog verder te beperken is het advies om tijdens natuurlijke momenten, zoals renovatie, vervanging van kozijnen of van het verwarmingssysteem ook direct mechanische balansventilatie toe te passen. Dit zorgt voor een flinke afname van het warmteverlies in het gebouw.
Financiële aspecten
Wat kost een CO2-meter?
De kosten van een CO2-meter variëren, afhankelijk van het merk en de functionaliteiten. Kies voor een CO2-meter met display tussen € 100 tot € 150. Goedkopere meters zijn onbetrouwbaar. De betrouwbaarheid van een (duurdere) CO2-meter met zelf kalibrerende CO2-sensoren is groter. CO2-meters verdienen zich veelal ruim binnen vijf jaar terug.
Wat bespaart een CO2-meter
Het gebruik van een CO2-meter bespaart op stookkosten doordat ramen alleen worden geopend als ventilatie echt nodig is. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. In de zomer bespaar je elektriciteit in het geval dat er wordt gekoeld met een airco: als er minder onnodig wordt geventileerd blijft de warme lucht buiten.
Bron: Stichting Stimular