Beschrijving: scheiden van elektrisch afval (e waste) bij bedrijven
Scheiden en inleveren van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) is verplicht. E-waste betreft alles wat werkt(e) op stroom. Apparaten die apart worden afgevoerd worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Apparaten die nog werken kunnen worden hergebruikt.
Waar oude apparaten inleveren?
Het gescheiden afvoeren van een apparaat kan doorgaans via de leverancier bij wie een nieuw apparaat wordt gekocht. Een andere route is via de eigen afvalinzamelaar of een in gespecialiseerde partij.
Als bedrijf, stichting of club, kun je elektrisch afval gratis, veilig en conform wet- en regelgeving inleveren bij Wecyclevoorbedrijven. Op deze website vind je verschillende manieren om dit te doen. Wecycle is een initiatief van Stichting OPEN. Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.
Wat is e-waste, elektrisch afval, witgoed, bruingoed en grijsgoed?
Elektrisch afval of e-waste betreft apparaten met een stekker of (plaats voor een) batterij én lampen die worden afgedankt. Onder lampen vallen de lichtbronnen zelf (zoals het peertje of spotje), maar ook de behuizing van de lichtbronnen met de fitting (armaturen). Let op: gasontladingslampen zoals tl-buizen, spaarlampen en neonlampen zijn gevaarlijk afval. Dit moet u apart (laten) afvoeren.
Een andere term voor elektrisch afval is Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, ook wel AEEA. In het verleden, en in de consumentenbranche, wordt ook wel gesproken over witgoed, bruingoed en grijsgoed.
Witgoed is een term die wordt gebruikt om elektrische klein- en groothuishoudelijke apparatuur aan te duiden. Denk aan koffiezetapparaten, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels. De kleur van deze apparatuur is voornamelijk wit.
Bruingoed is een term die wordt gebruikt om geluids- en beeldelektronica aan te duiden. Het woord dateert uit de tijd dat radio’s en tv’s door de houten kast bruin van kleur waren. ICT-apparatuur valt in sommige definities onder het bruingoed en in andere wordt de term grijsgoed gebruikt.
Grijsgoed is een term die, met name in de wereld van de afvalverwerking, wordt gebruikt voor apparaten die dienen voor informatieverwerking en telecommunicatie (ICT). Deze categorie producten omvat computers, telefoons, faxapparatuur, printers, scanners en dergelijke. In de afvalfase heet dit ook wel elektronica afval.
Ook zonnepanelen behoren tot het elektrisch afval.
Tips om elektrisch afval te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Denk aan de volgende maatregelen (hoger op de R-ladder) om de stroom e-waste van jouw bedrijf terug te dringen:
- Minder apparatuur inkopen (bv. dual sim met privételefoon, één scherm per werkplek)
- Verlengen levensduur (bv. demontabel ontwerp, onderhoudsbeleid, inkopen ‘as a service’)
- Hergebruiken (intern of extern apparatuur opnieuw inzetten)
Wecycle Recycle Certificaat voor Bol.com
Bol.com
Wecycle reikte het certificaat uit aan bol.com vanwege het bovengemiddeld goed presteren bij de inzameling van e-waste. Wecycle en bol.com hebben in 2019 samen meer dan 2 miljoen kilo ingezamelde e-waste op een verantwoorde manier gerecycled.
Toepasbaarheid: wanneer gescheiden inleveren elektrische apparaten?
Verplichte afvalscheiding
Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.
Milieu-aspecten van elektrische apparaten recyclen
Apart inzamelen van e waste is belangrijk omdat zo grondstoffen opnieuw ingezet kunnen worden. In het bijzonder levert de recycling van de schaarse grondstoffen (edelmetalen) die worden gebruikt in elektronische apparatuur milieuwinst op.
Een ander probleem van e-waste is veilige verwerking van de giftige stoffen in de apparaten. Wanneer elektronisch afval in ontwikkelingslanden terechtkomt vormt ongecontroleerde recycling een groot risico voor de lokale gezondheid en het milieu.
Financiële aspecten
Kosten zijn afhankelijk van de wijze van inzameling en verwerking. Via Wecyclevoorbedrijven organisaties elektronisch afval gratis afvoeren.
Bron: Infomil, Stichting Stimular. Wecycle voor bedrijven