Beschrijving
Bouwbedrijven kunnen kosten besparen door puin gescheiden in te zamelen van het overige bouw- en sloopafval. Maak afspraken met uw afvalinzamelaar over de gewenste scheiding. Acceptatie en tarief hangen namelijk af van de zuiverheid van de puinfracties.
Het is in ieder geval lonend om schoon puin apart te houden van verontreinigd puin. Bij grote hoeveelheden kan je schoon puin in twee fracties scheiden: metselwerkpuin en betonpuin.
In het algemeen gelden de volgende eisen:
- Schoon metselwerkpuin, bestemd voor de puinbreker, mag maximaal 50% kalkzandsteen, 10% zand (geen zwarte grond) en geen (of nagenoeg geen) gips bevatten. Er mogen maar heel weinig andere materialen in zitten. Aanwezigheid van steenproducten (in beperkte mate) is toegestaan.
- Schoon betonpuin, bestemd voor de puinbreker, mag maximaal 10% zand (geen zwarte grond) en slechts zeer weinig gasbeton, gips of ander materiaal bevatten. Vooral glas is funest. De puinbrokken mogen niet groter zijn dan 75 × 75 × 100 cm.
- Schoon gemengd puin (metselwerkpuin en betonpuin) voor de puinbreker mag ten hoogste 25% kalkzandsteen, 10% zand (geen zwarte grond) en geen (of nagenoeg geen) gips bevatten. Betonbrokken mogen niet groter zijn dan 75 × 75 × 100 cm.
De volgende “zachte puinsoorten” horen niet thuis in puin:
- Gas- of cellenbeton (hoort bij het restafval).
- Gipsafval. Sommige leveranciers van gips leveren speciale containers voor het gescheiden afvoeren van gips, ten behoeve van producthergebruik. Als dit niet mogelijk is, scheid het gips (inclusief gipskarton en gipsvezelplaat) dan van het andere puinafval en sla het op met het ongesorteerde restafval.
- Kalkzandsteen wordt, omdat het wit is, nogal eens verward met andere witte (maar zachtere) materialen als cellenbeton en gips. Kalkzandsteen wordt dan ten onrechte aangeduid als een “zachte” puinsoort, wat het hoogwaardige hergebruik van kalkzandsteen belemmert.
Steenproducten (tegels, dakpannen, wastafels, klinkers etc.), mits niet beschadigd, kan je vaak uitstekend opnieuw gebruiken. Houd deze materialen daarom zoveel mogelijk apart en zoek een nieuwe bestemming of geïnteresseerde gebruiker.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar op projecten met voldoende ruimte voor extra containers. Het scheiden van puin kan in sommige gevallen door de overheid worden verplicht.
Verplichte afvalscheiding
Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.
Milieu aspecten
Harde puinsoorten kunnen na sortering, breking en eventueel reiniging onder andere worden ingezet ten behoeve van de productie van nieuw beton en als ophogings- en funderingsmateriaal voor bijvoorbeeld de wegenbouw. Het scheiden aan de bron draagt dus bij aan een optimale mate van hergebruik en een lage verontreinigingsgraad.
Financiële aspecten
Door het verschil in verwerkingskosten tussen puin en restafval liggen de totale inzamelingskosten voor puin aanzienlijk lager dan de inzamelingskosten voor restafval. Voor puin bedragen de kosten rond € 120,‐ per container van 6 m3, terwijl de kosten van een 6 m3 container gemengd bouw- en sloopafval rond de € 260,‐ liggen. De scheiding van puin is dus al heel snel rendabel.
Aanvullende informatie
Voor informatie over het gescheiden inzamelen van gips kan je terecht bij de Nederlandse Branche Vereniging Gips.
Bron: Stichting Bouwresearch en Stichting Stimular