Beschrijving
Je kunt kosten besparen door hout gescheiden in te zamelen van het overige bouw- en sloopafval. Het scheiden van verschillende soorten hout (A, B, C) levert vaak extra kostenvoordelen op. Sla het houtafval zoveel mogelijk droog op. Door vochtigheid kan de kwaliteit en de waarde van het houtafval achteruit gaan.
Schoon hout (A-hout)
Onbehandeld hout: balken, vloerdelen, trapelementen, dakbeschot, tengels/regels etc. Zorg zoveel mogelijk voor opslag op een droge plaats, geordend per houtsoort en goed bereikbaar voor timmerlieden, dit alles ten behoeve van hergebruik op de bouwplaats, bijvoorbeeld voor stellatten of klampen. Als het schone hout niet op de bouwplaats wordt hergebruikt, kan je het tegen lage kosten laten verwijderen.
Afvalhout (B-hout)
Behandeld hout: geverfd, gelakt of verlijmd, bijvoorbeeld spaanplaat en multiplex. Verzamel dit hout in een aparte container.
Afvalhout (C-hout)
Verduurzaamd hout. Verzamel dit hout in een aparte container.
Gevaarlijk houtafval
Houtafval met resten teermastiek, asbest, loodmetaal of andere gevaarlijke materialen, gewolmaniseerd hout. Dit houtafval moet je behandelen als gevaarlijk afval. Wanneer gevaarlijk afval terechtkomt tussen afvalhout, geldt de hele partij als gevaarlijk afval. De verwijdering van een container met gevaarlijk afval is een kostbare aangelegenheid.
Toepasbaarheid
Houtscheiding is toepasbaar bij projecten met voldoende ruimte voor extra containers. Vraag aan je afvalinzamelaar de verwijderingstarieven en de eisen die aan de verschillende soorten houtafval worden gesteld. Maak een schatting van de te verwachten hoeveelheden hout en bereken vervolgens of het scheiden van hout besparingen oplevert.
Verplichte afvalscheiding
Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.
Milieu aspecten
Houtafval wordt over het algemeen gerecycled of verbrand. In het geval van recycling is er sprake van materiaalbesparing, terwijl bij verbranding een besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen te behalen is.
Financiële aspecten
De inzamelingskosten voor hout zijn aanzienlijk lager dan de inzamelingskosten voor restafval. Voor hout liggen de kosten rond € 130,‐ per container van 6 m3, terwijl de kosten van een 6 m3 container gemengd bouw- en sloopafval rond de € 260,‐ bedragen. De scheiding van hout is dus al snel rendabel.
Aanvullende informatie
Vraag je afvalinzamelaar naar de mogelijkheden voor het inzamelen van de verschillende soorten afvalhout.
Bron: Stichting Bouwresearch en Stichting Stimular