Beschrijving
Het waterverbruik voor het wassen van personenauto’s kan oplopen tot 500 liter per wasbeurt. Veel wasbedrijven recyclen het water, waardoor niet 100% vers drinkwater gebruikt wordt. Ook bij recycling moet er regelmatig vers water worden toegevoegd. Hiervoor kan heel goed regenwater worden gebruikt.
Dit regenwater kan opgevangen worden van het dak van de wasinstallatie en eventueel omliggende gebouwen. Het regenwater moet eerst gefilterd worden voordat het gebruikt wordt. Wanneer de hoeveelheid regenwater ontoereikend is, dient de voorraad automatisch aangevuld te worden met leidingwater.
Regenwater kan voorzien in 25% of meer van de waterbehoefte van de wasstraat. Wanneer het regenwater ook gebruikt wordt voor de naspoeling kan het zelfs voor 99% in de waterbehoefte voorzien.
In het begin is een goede controle op de kwaliteit van het wassen nodig bij overstap van leiding- naar regenwater.
Toepasbaarheid
Waterbesparing. Waterbesparing leidt indirect ook energiebesparing. Daarom is dit bij tankstations met een wasstraat een aandachtspunt voor handhaver en is deze maatregel onderdeel van de checklijst Energiebesparing en winst van Infomil.
Milieuaspecten
Besparing op drinkwaterverbruik.
In Nederland valt in een jaar gemiddeld 790 mm water. Dit betekent, dat er 800 liter regenwater per m2 dakoppervlak opgevangen kan worden. Bij een dakoppervlak van bijvoorbeeld 500 m2 wordt dus jaarlijks een kleine 400 m3 regenwater opgevangen.
Financiële aspecten
De kosten voor een regenwaterinstallatie inclusief regelapparatuur beginnen bij € 5.000. De gemiddelde terugverdientijd is tussen 4 en 8 jaar.
Bron: InfoMil