Beschrijving
Afval bestaat vaak voor een deel uit magazijnrestanten en niet meer bruikbare verf. Bespaar door een goed voorraadbeheer en een goede planning op de kosten van grondstoffen (minder verliezen) en verwerking van gevaarlijk afval.
- Houd bij de opslag van verven en lakken rekening met de specificaties van de grondstof, zoals explosie- of bevriezingsgevaar. Voor conditioneren van de opslagruimte is vaak extra verwarming nodig. Vorstvrij houden is belangrijk. Daarnaast is het meestal voldoende enkel de dagvoorraad tijdig op verwerkingstemperatuur te brengen.
- Beperk jouw voorraad. Uit ervaring blijkt dat meer voorraad leidt tot gemakzucht bij verbruik (nieuwe blikken worden sneller gepakt terwijl aangebroken blikken worden vergeten).
- Sla de voorraad op volgens het first-in first-out systeem. Zet nieuwe verfblikken achter oudere verfblikken en gebruik eerst de oudere verfblikken. Hiermee verinder je de kans dat verf door veroudering onbruikbaar wordt.
- Maak hergebruik van aangebroken blikken gemakkelijk door deze te etiketteren en overzichtelijk op te slaan.
- Maak van de werkvloer geen opslagplaats van lege, volle of halfvolle blikken, bussen of vaten. Dit oogt wanordelijk en is bovendien gevaarlijk. Deze blikken kunnen omgestoten worden en aanleiding geven tot bodemverontreiniging en verontreiniging van afvalwater. Plaats daarom producten zoveel mogelijk in een centrale opslagplaats en haal enkel naar de werkvloer wat nodig is voor de taak waarmee je bezig bent. Breng het overschot steeds terug naar de opslagplaats. Hiermee verminder je de kans dat verf verloren gaat of onbruikbaar wordt.
- Sla oplosmiddelen, verven en vernissen (meestal P2-producten) in vaten of bussen altijd op boven een vloeistofdichte inkuiping, zodat geen vloeistoffen in de bodem of het grondwater terecht kunnen komen. Dit is een wettelijke verplichting.
- Koop naast grote ook kleinere verpakkingen in. Dit voorkomt dat een blik maar half wordt gebruikt. Het bewaren van gebruikte blikken brengt altijd indroogrisico’s met zich mee. Voor kleine objecten kan een spuitbus efficiënter zijn. Bij gebruik van een spuitbus is de schoonmaak van de spuitapparatuur niet nodig. Zeker voor de basiskleuren is het aan te raden enkele spuitbussen op voorraad te houden.
- Registreer het verfverbruik. Dit voorkomt dat je teveel verf inkoopt.
- Sluit verfblikken af met een goed passend deksel om verdamping van oplosmiddel uit de verf te voorkomen. Deze maatregel geldt zowel voor verfblikken in gebruik (voorkomen van oplosmiddeldampen op de werkplaats) als voor aangebroken verfblikken in opslag (voorkomen van indrogen van de verf). Dit is bijzonder relevant voor ruimtes met geforceerde ventilatie, zoals in spuitcabines, waar de verdamping van oplosmiddel uit open blikken sneller gaat.
Toepasbaarheid
Deze maatregelen zijn altijd toepasbaar in bedrijven die verven en spuiten.
Milieu aspecten
Minder afval, grondstofverbruik en oplosmiddelemissies.
Het energieverbruik voor verwarming kan toenemen.
Financiële aspecten
De investeringskosten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de aanschaf van verwarmde containers. De operationele kosten bestaan voornamelijk uit extra energiekosten. Alle verf en lak die door zorgvuldige opslag wordt behouden kan beschouwd worden als de opbrengst van deze maatregel.
Bron: Stichting Stimular