Beschrijving
Veelal wordt lucht ontvochtigd door te ventileren met buitenlucht: de ventilatielucht wordt daartoe eerst opgewarmd naar circa 35 °C met een cv-ketel (gebruiksrendement 60 tot 85%). Warmteterugwinning uit de (afgevoerde) ventilatielucht verbetert het rendement van dit systeem. Ontvochtigen met een warmtepomp heeft nog een hoger rendement.
Ontvochtigen kan efficiënt door gebruik te maken van een warmtepomp (COP van 5, ofwel rendement van 500%). Dit wordt condensatiedrogen genoemd. De warmtepomp ontvochtigt eerst de binnenlucht (met een temperatuur van circa 30 °C en een luchtvochtigheid van 15 gram/m3 tot een temperatuur van 5 °C en een luchtvochtigheid van 6 gram/m3) en verwarmt deze daarna (tot een temperatuur hoger dan 30 °C en een luchtvochtigheid van 6 gram/m3).
Door een warmtepomp te gebruiken kan de ventilatie met buitenlucht worden geminimaliseerd, er is immers alleen ventilatie nodig voor het afvoeren van ‘leefluchtjes’, ongewenste dampen en het aanvoeren van zuurstof. De ventilatiehoeveelheid moet voortaan ‘automatisch’ worden geregeld (op een andere parameter dan vocht, bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 of O2). Zonder deze aanpassing wordt alsnog onnodig energie verbruikt.
Toepasbaarheid
De maatregel is van toepassing op ruimten waar langdurig (dus niet enkele uren per week) veel vocht vrijkomt, bijvoorbeeld in oefenruimten en (zwem-)baden. Zie tip Ontvochtig droger met warmtepomp voor ontvochtigen in de hout- en meubelindustrie.
Milieuaspecten
Een besparing (op primaire energie) van circa 50 tot 70%. Per 1.000 m3 lucht wordt ongeveer 1 m3 aardgas bespaard.
Financiële aspecten
De kosten voor een warmtepomp bedragen circa € 300 per kW (boven 25 kW thermisch). Bij kleinere warmtepompen lopen de kosten op naar circa € 600 per kW. De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug op een natuurlijk moment, in dit geval als de huidige luchtbehandelingskast aan vervanging toe is. Vraag een offerte aan.
Aanvullende informatie
- De beheerder van het gebouw moet regelmatig controleren of condenswater wordt afgevoerd.
- Zie ook de tip Dek (zwem- en therapie-) bad af na gebruik. Ontvochtigen is dan minder snel nodig.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019