Beschrijving
Door klimaatneutraal te ondernemen draag je bij aan het behoud van een leefbaar klimaat op aarde. In het internationale klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 tot bijna nul terug te brengen. De opwarming van de aarde wordt dan tot maximaal 1,5 graad beperkt.
Wat is de praktische betekenis van klimaatneutraal ondernemen voor bedrijven en organisaties? Stimular hanteert de volgende definitie.
Je mag jouw bedrijf of organisatie klimaatneutraal noemen als je aan alle van de volgende criteria voldoet:
- Op schema loopt om je ‘Paris Proof’ reductiedoelen voor 2030 te halen.
- Een plan hebt om de CO2-uitstoot richting nul te brengen vóór 2050.
- Je uitstoot compenseert met CO2-credits zolang die nog niet nul is.
Meer daarover lees je in de wegwijzer Klimaatneutraal ondernemen van Stimular.
ArenA icoon voor energieÂtransitie
ArenA, Henk van Raan (chief innovation officer en directeur facilitymanagement)
"Uiteraard zorgden we er voor om het elektriciteitsverbruik terug te dringen. Dankzij stadswarmte konden we onze gasgestookte ketels uitfaseren, evenals de koelmachines. De zonnepanelen kunnen ongeveer 10 procent van de elektriciteitsvraag van het stadion voorzien."
Toepasbaarheid
Voor iedereen toepasbaar.
Milieuaspecten
Door klimaatneutraal ondernemen draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde. Dit is van groot belang voor een stabiel klimaat.
Financiële aspecten
Om de doelen van het internationale klimaatakkoord in Parijs te halen is het nodig om alle maatregelen te nemen die zich binnen de levensduur van de maatregel terugverdienen. Er zijn diverse subsidies voor opwekking van duurzame elektriciteit of duurzame warmte.
Bron: Stichting Stimular