Beschrijving
Traditioneel wordt bij een koelsysteem het water/koudemiddel gekoeld tot 6 °C. De koude wordt verspreid door het gebouw via koud water óf via gekoelde lucht (nadeel: grote volumes nodig).
Hoge temperatuurkoeling (HTK) is de verzamelnaam voor centrale koelsystemen, waarbij de aanvoertemperatuur van het gekoelde water 10 à 16 °C is. Om met HTK hetzelfde koelvermogen te kunnen leveren is in de te koelen ruimte een groter oppervlak nodig voor het afgeven van de koude. HTK is onder meer mogelijk door toepassing van:
- Klimaatplafonds (in de zomer loop je niet over een koude vloer wat aangenaam is)
- Vloer- en/of wandkoeling
- Betonkernactivering
- Radiatoren met grote oppervlakten
- Vergrote warmtewisselaars in luchtbehandelingssystemen
Toepasbaarheid
Deze maatregel is goed toepasbaar bij nieuwbouw. Met HTK zijn duurzame koelsystemen, zoals een warmtepomp of warmte- / koudeopslag, veel beter toepasbaar.
HTK is goed te combineren met lage temperatuurverwarming, waarbij hetzelfde systeem gebruikt wordt voor koude in de zomer en warmte in de winter.
Milieuaspecten
Conventionele compressiekoelmachines draaien in combinatie met HTK op een hoger rendement en gebruiken minder energie. Door HTK te combineren met koude uit een koude/warmte bron zal niet actief gekoeld hoeven te worden. Het energieverbruik voor het constant aan staan van het systeem is iets hoger, maar netto wordt een besparing gerealiseerd.
Door te kiezen voor een duurzaam koelsysteem, zoals koudeopslag in de bodem, kan ten opzichte van een koelmachine, 60 tot 85% energie bespaard worden. Hierbij wordt gratis winterkoude opgeslagen en ’s zomers gebruikt voor koeling. Koudeopslag werkt alleen goed in combinatie met HTK.
Financiële aspecten
De investeringskosten zijn afhankelijk van het koelsysteem waarmee gekoeld wordt.
Bron: www.groenbesparen.nl, www.ndsmwerf.tk, Uneto-VNI, Stichting Stimular