Beschrijving
Veel winkels gebruiken een luchtgordijn, een systeem waarbij ter hoogte van de deuropening lucht een ‘gordijn’ vormt, zodat in het stookseizoen de warmte binnen blijft en in de zomer de koude. Uit Amsterdams onderzoek bleek dat 30% van de luchtgordijnen fout geïnstalleerd is.
Tips
Met deze tips ontdek je of je kunt besparen met jouw bestaande luchtgordijn. Je leest hier ook hoe het luchtgordijn correct geïnstalleerd moet worden. Deze tips hebben we overgenomen van VLA Luchtgordijnen en Energiecentrum MKB. In een (oude) PDF hierover (Bespaar meer energie met uw luchtgordijn, 2014) staan illustraties en een scorelijst bij deze tips.
- Installeer een luchtgordijn tegen de deuropening. Hierdoor wordt vermeden dat energie verloren gaat en koude lucht binnentreedt via de zijkanten.
- Installeer een luchtgordijn direct boven de deuropening. Het luchtgordijn werkt minder efficiënt naarmate de afstand tussen bovenkant deur en uitstroom opening groter wordt. Let op dat er zich geen obstakels bevinden onder de uitblaas van het luchtgordijn zoals bv. een deurautomaat.
- Zorg dat de luchtstraal minimaal de breedte van de deuropening beslaat, anders werkt het gordijn niet efficiënt. Door een te smal luchtgordijn treedt lucht via de linker- en rechterzijkant binnen. Een te breed luchtgordijn verbruikt onnodig veel energie.
- Zorg dat de luchtstroom van het luchtgordijn tot op de vloer reikt. Als die de vloer niet bereikt stroomt koude lucht naar binnen en ontstaat tocht. Om koude tocht te voorkomen en de lucht op te warmen moet de luchtstroom van het luchtgordijn tot op de vloer gevoeld worden. Dit kan door het luchtgordijn lager te hangen of de snelheid van de luchtstroom in te regelen.
- Een te hoge uitblaastemperatuur (>40°C) van het luchtgordijn zorgt voor een te groot verschil met de ruimtetemperatuur waardoor de luchtstraal moeite heeft de vloer te bereiken – dit is energieverspillend. Een te lage uitblaastemperatuur (<28°C) zorgt voor een te lage temperatuur op vloerniveau waardoor tocht kan ontstaan. Door een juiste uitblaastemperatuur (28-40 °C), die te meten is direct bij het uitblaasrooster van het luchtgordijn, ontstaat een gelijkmatige temperatuurverdeling van boven tot beneden in de entree.
- Kies voor een zuinige warmtebron voor het luchtgordijn. Een luchtgordijn op basis van een warmtepomp is 73% zuiniger dan een elektrisch verwarmd luchtgordijn. Een luchtgordijn op basis van een CV-ketel is 53% zuiniger dan een elektrisch verwarmd luchtgordijn.
- Met een (automatische) regeling van de snelheid van de luchtstroom kun je extra energie besparen. Bij een handmatige bediening wordt door de gebruiker zelf de snelheid van de luchtstroom gekozen. Bij volautomatisch wordt het (minstens) gebaseerd op het openen/sluiten van de deur, de buitentemperatuur en de ruimtetemperatuur.
Toepasbaarheid
Toepasbaar voor iedereen met een luchtgordijn.
Milieuaspecten
Plaatsing van een luchtgordijn bespaart 20 tot 40% energie op de verwarming in gebouwen waar de deuren vaak open gaan of staan zoals een winkel. Met de Rekentool van Binnenklimaattechniek en TNO bereken je jouw besparing als je nu nog geen luchtgordijn hebt op basis van zes eigenschappen zoals formaat van de deuropening, openingsuren en windbelasting”.
Financiën
De energiebesparing verlaagt je energierekening. De instellingen verbeteren kost niets, bij verplaatsen zijn er bouwkundige en installatiekosten.
Bronnen:
- Binnenklimaat Nederland (voorheen Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten)
- Branding, Haags Milieucentrum, oktober – december 2010