Beschrijving
Afhankelijk van het oventype kan het rookgasverlies uiteenlopen van 20 tot 40% van het energieverbruik van de oven. Warmte uit dit rookgas kan teruggewonnen worden door de rookgassen over een warmtewisselaar te leiden. De warmte wordt gebruikt om water te verwarmen tot 50 à 60°C. De restwarmte wordt in twee stappen teruggewonnen:
- Een economizer koelt de rookgassen af tot ca. 100 °C. Een economizer is een warmtewisselaar in het rookgaskanaal waarmee warmte uit de rookgassen wordt gehaald en die bestaat uit een bundel pijpen waaromheen water stroomt.
- Een rookgascondensor wint condensatiewarmte terug. Hierdoor koelt het rookgas verder af.
Het warme water uit de warmtewisselaar kan worden gebruikt voor:
- Ruimteverwarming
- Voorverwarming ketelvoedingswater
- Verwarming van de narijskast
- Voorverwarming van voedingswater voor de stoomketel
- Warm tapwatervoorziening
Let op:
- Het is belangrijk dat het aanbod van warmte zoveel mogelijk tegelijk is met de warm water vraag. Zo niet, dan is een luchtvoorverwarmer (LUVO) een alternatief: zie hiervoor tip Gebruik warme rookgassen oven voor voorverwarmen aanzuiglucht brander.
- Op grond van waterleidingsbesluit 852/2004 is het verplicht dat warm tapwater geen legionella bevat. Daarom is een minimale temperatuur van 60°C vereist. De temperatuur van 60°C kan niet altijd gehaald worden met warmteterugwinning. Dan moet het water bijverwarmd worden. Dat leidt tot een langere terugverdientijd.
Toepasbaarheid
Restwarmte gebruiken voor verwarming van water kan als het aanbod van warmte zoveel mogelijk tegelijk is met de vraag. Zowel de tijd als de hoeveelheid en de temperatuur moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Pas warmteterugwinning bij voorkeur toe in indirect gestookte ovens. De afgassen bij direct gestookte ovens zijn vervuild met plaat- en bliksmeermiddelen. Deze vervuiling veroorzaakt problemen in de warmtewisselaar, zoals verstopping.
Daarnaast is er rondom de ketel en in het rookgaskanaal minimaal 2 meter vrije ruimte nodig om een warmteterugwinsysteem in te bouwen.
Milieuaspecten
Het schoorsteenverlies daalt met 15%.
Financiële aspecten
De investering bij een continu-oven bedraagt € 15.000 tot € 30.000.
Aanvullende informatie
Zie voor rookgassen van stoomketels tip Win warmte terug uit rookgas van stoomketel.
Bronnen: Stichting Stimular