Beschrijving
Bij de productie van koolzuur houdende dranken is koolzuur op een lage druk nodig. Koolzuur wordt vanwege efficiëntie in vervoer en opslag onder hoge druk vloeibaar aangeleverd en opgeslagen. Bij de verdamping van vloeibaar koolzuur naar gasvormig koolzuur koelt het koolzuur af en onttrekt het warmte uit de omgeving. Dit betekent dat de omgeving afkoelt en er in feite gratis koude ‘geproduceerd’ wordt.
Deze koude kan goed benut worden om water af te koelen voor het koelwaternet. Plaats daarvoor een warmtewisselaar in het geëxpandeerde koude koolzuur. De retourleiding van het koelwaternet moet op de warmtewisselaar aangesloten worden, zodat het warme retourwater af kan koelen zonder dat extra energie verbruikt wordt. Tijdens het verdampen trekt het koolzuur namelijk de warmte uit het water van de retourleiding. Zo wordt op elektriciteit van de koelmachine (van het koelwaternet) bespaard.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar wanneer een gekoeld waternet aanwezig is en de koelmachine een vermogen heeft van minimaal 100 kW.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart op het elektriciteitsverbruik van de koelmachine
Financiële aspecten
Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Warmtewisselaars zijn in verschillende varianten beschikbaar. Een veel toegepaste is de platenwarmtewisselaar. Een platenwarmtewisselaar is te herkennen aan twee dikkere eindplaten met daar tussen meerdere dunnere platen van roestvrijstaal. Veelal zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De roestvaststalen platen zijn inwendig voorzien van ribbels, parallelle kanalen of kanalen die elkaar kruisen. De metalen platen geleiden de warmte van het ene naar het andere medium. De afkoelende en opwarmende stromen kunnen niet met elkaar in aanraking komen.
Een andere variant is een buizenwisselaar (shell & tube), welke vaak wordt toegepast bij vervuilde processtromen. Een buizenwisselaar is te herkennen de cilindrische vorm. Dit type warmtewisselaar is eenvoudiger inwendig te reinigen.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019