Beschrijving
Een groot deel van de warmte die vrijkomt bij de pomp van een vacuĆ¼msysteem is beschikbaar voor nuttig gebruik. De warmte komt vrij bij de elektromotor en de pomp en in sommige gevallen bij de luchtuitlaat.
- Deze warmte komt meestal in de vorm van warme lucht vrij. Warme lucht wordt optimaal gebruikt als er een toepassing is die altijd warmte vraagt als de pomp in bedrijf is, bijvoorbeeld een droogproces. Warme lucht kan ook worden ingezet voor ruimteverwarming. Nadeel is dat de warmtevraag voor ruimteverwarming er niet het hele jaar is. In de zomer wordt de warme lucht dus niet gebruikt. Het is vaak eenvoudig de lucht naar de te verwarmen ruimte leiden met een luchtkanaal en een ventilator.
- Voor warm water hoeft de vraag niet precies gelijktijdig te zijn met het aanbod van warmte, omdat warm water opgeslagen kan worden in een buffer. Warm water kan gebruikt worden in een proces, als wasserijwater of water voor schoonmaak. Soms kan bijverwarmen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om aan hygiƫnische eisen te voldoen (minimale temperatuur).
Toepasbaarheid
De maatregel is vooral interessant bij centrale opwekking. Voorwaarde is dat er behoefte is aan warme lucht of warm water op de momenten dat de pomp draait.
Milieu aspecten
Energiebesparing.
Financiƫle aspecten
Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Een warmtewisselaar voor het benutten van afvalwarmte voor gebouwverwarming of procesverwarming(2024, codes 270202) staan op de Energielijst en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019