Beschrijving
Computerapparatuur heeft een relatief korte levensduur. Kies bij vervangen voor duurzame alternatieven. Overweeg allereerst of de apparatuur langer meekan. Als nieuwe apparatuur nodig is, kies dan voor energiezuinigere opties 1) zonder overbodige extra functies, 2) laptops of thin clients, 3) apparatuur met relatief goede energieprestaties.
Overweeg of apparatuur niet wat langer meekan
- Schuif apparatuur door naar werkplekken waar minder eisen worden gesteld aan de functionaliteiten
- Een beeldscherm gaat veel langer mee dan een desktop of thin client; deze zijn niet tegelijkertijd aan vervanging toe.
Stem functionaliteiten af op gebruik
Hoe meer een apparaat kan, hoe meer energie deze gebruikt (grote grafische kaarten, groot geheugen etc). Stem dit af op het gebruik:
- Niet iedere werkplek hoeft aan de hoogste technische eisen te voldoen. Bij de aankoop wordt vaak gekozen voor meer functionaliteit dan nodig is voor een bepaalde werkplek. Bijvoorbeeld omdat de organisatie maar met één type wil werken, of omdat men uit zekerheid kiest voor maximale functionaliteit binnen het beschikbare budget (better safe than sorry). Hier bewust mee omgaan, bespaart geld bij de aankoop en in het gebruik.
- Prestaties van computers worden vaak – onterecht – uitgedrukt in processor- of kloksnelheid. Kloksnelheid van een processor is echter niet hetzelfde als rekensnelheid; de daadwerkelijke prestatie is afhankelijk van veel meer factoren. Laat je informeren door benchmarks die ook andere prestatiefactoren bekijken en samen afwegen.
- Eigenschappen met betrekking tot contrast, refresh-rate, licht-intensiteit of breedbeeld zijn van invloed op het energieverbruik van het beeldscherm. Overweeg of de betreffende eigenschappen echt noodzakelijk zijn voor de gebruiker.
- Niet voor alle werkzaamheden is een groot scherm nodig. Het energieverbruik van een 22” beeldscherm is ongeveer 20% lager dan bij een beeldscherm van 24” (o.b.v. verbruikswaarden 2020).
Overweeg laptops en thin clients boven klassieke desktopcomputers
- De laptop is geoptimaliseerd op energie-efficiëntie, zodat de warmteproductie beperkt blijft en dus een kleine behuizing mogelijk is. Een laptop gebruikt zeker 50 procent minder energie dan een desktop, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Daarnaast hebben laptops ook nog andere voordelen als mobiliteit en flexibiliteit. Nadelen zijn echter de beperkte technische uitbreidingsmogelijkheden en de hogere aanschafprijs.
- Bij server-based computing worden data en applicaties opgeslagen op de server in plaats van op de desktop (client-based). Thin clients of terminals dienen slechts voor het inloggen op de server en om de randapparatuur (beeldscherm, toetsenbord, muis) aan te sluiten. Het verbruik van de thin clients is afhankelijk van model en uitvoering. Gemiddeld ligt het verbruik tussen de 10 en 80 W. Dit is aanzienlijk lager dan het gemiddelde verbruik van desktop-pc’s (namelijk 50 tot 150 W).
Kies voor zuinige apparatuur
Het is moeilijk om te zeggen hoe zuinig een computer is of wat zijn verbruik is, omdat daarvoor geen gestandaardiseerde tests zijn. Het is ook lastig om zo’n (algemene) test te maken, omdat het verbruik van een computer sterk afhangt van de programma’s die erop worden gedraaid en hoe die worden gebruikt. Maar er zijn grote verschillen in het energieverbruik van computers. Dat verschil zit zowel in de processor als in andere onderdelen zoals de voeding en de harde schijf. Informeer bij jouw leverancier.
- Kies in ieder geval voor apparatuur met het Energy Star keurmerk of vergelijkbare specificaties. Zie maatregel Desktops, laptops en beeldschermen met Energy Star.
- Let vooral ook op de voeding. Het rendement waarmee een voeding elektriciteit uit het stopcontact omzet in stroom voor de computer varieert tussen de 65% en de 90%. Een ‘slechte’ voeding in combinatie met zuinige onderdelen is dus funest!
- Kies bij een apart beeldscherm voor een beeldscherm zonder externe adapter.
- Stel je zelf jouw PC’s samen? Het energieverbruik van een PC is sterk afhankelijk van de componenten die de PC bevat. Van bijna alle componenten bestaan meer en minder energiezuinige varianten. Capaciteit, type en merk zijn van invloed op het energieverbruik.
Let naast energie ook op de volgende duurzaamheidsaspecten:
- het gebruik van schadelijke stoffen in de apparatuur;
- de manier waarop fabrikanten hun producten recyclen;
- de arbeidsomstandigheden waaronder de apparatuur gefabriceerd wordt.
Betere afstemming tussen werk en functionaliteiten werkstations
Gemeente Ede
Ede kiest voor energiezuinigere werkstations door alleen geavanceerde pc’s aan te schaffen waar nodig en te kiezen voor schermen met een langere levensduur.
16% besparing door overstap op zuinigere thin clients
Stichting Stimular, Marlies Peschier
“Het vervangen van 13 desktops voor 13 thin clients levert een flinke besparing op van het elektragebruik in ons kantoor.”
Toepasbaarheid
Deze maatregel is van toepassing bij aankoop van nieuwe ICT-apparatuur voor de werkplek (pc, desktop, beeldscherm, laptop, thin client en vergelijkbare computerapparatuur). Neem eisen en wensen voor energiebesparende functionaliteiten op in de inkoopspecificaties.
Milieuaspecten
Bovenstaande energiemaatregelen besparen op elektriciteit. Vooral wanneer een bedrijf veel computerwerkplekken heeft, kan de besparing oplopen.
Bij uitstellen van vervanging wordt bespaard op materialen (circulaire economie).
Financiële aspecten
De financiële gevolgen zijn afhankelijk van verschillende keuzes. Houd rekening met de volgende vuistregels:
- Energiezuinige varianten (binnen een segment) zijn meestal niet duurder.
- Apparaten met minder functionaliteiten zijn goedkoper.
- Kleinere beeldschermen zijn goedkoper. Deze regel geldt niet altijd voor laptops met kleinere schermen.
- Laptops en thin client-systemen zijn duurder dan vergelijkbare desktops, maar veel energiezuiniger. Dit verschil wordt binnen vijf jaar terugverdiend.
Aanvullende informatie en bronnen
Zie ook Alle energiemaatregelen voor ICT.
Bronnen:
- JPF Computing.
- Kijk voor meer duurzame eisen in de MVI-criteriatool (productgroep: ICT-hardware en mobiele apparaten) van de Rijksoverheid. MVI staat voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.
- Guide to Greener Electronics van Greenpeace International. Hierin worden elektronicabedrijven gerangschikt naar hun gebruik van schadelijke stoffen en de manier waarop zij hun producten recyclen.
- ’Zuinig ICT, rendabel idee’ (Stichting Stimular i.s.m. COS Nederland en CE Delft).