Beschrijving
Net als bij een persluchtsysteem is bestrijding van lekken bij een vacuümnet belangrijk.
- Voor een systeem met lage drukken (gemiddeld tot hoog vacuüm, 10 mbar) geldt dat het voor de goede werking essentieel is dat het systeem lekvrij is.
- Bij wat hogere druk (laag vacuüm, 10 mbar 1 bar) is een geringe lekstroom geen probleem voor de goede werking van het systeem. Spoor lekken op als de lekstroom meer bedraagt dan 5% van het maximale vermogen van de pomp.
Stel regelmatig vast hoeveel lucht de leidingen binnendringt.
- Bij centrale vacuümopwekking met een leidingnet is dit minstens jaarlijks.
- Bij * decentrale opwekking* en korte leidingen kan het meegenomen worden met normale onderhoud van de installatie waaraan de vacuümpomp gekoppeld is.
De omvang van de lekstroom kan worden gemeten door de afnamepunten en de pomp af te sluiten en te meten hoe snel de onderdruk van de leiding verdwijnt. Als t de tijd is waarin de druk met 0,1 bar is toegenomen en V het volume van de leiding(en) en een eventueel buffervat is de lekstroom ongeveer V / (10 * t) in m3/s. Dit is een vrij ruwe methode. Een nauwkeuriger methode is mogelijk als de vacuümpomp geregeld wordt op de druk in de leiding. In dat geval kan de lekstroom worden vastgesteld door de afnamepunten af te sluiten, en gedurende een bepaalde tijd te meten hoelang de pomp draait. De verhouding tussen de draaitijd van de pomp en de meettijd geeft de omvang van de lekstroom in verhouding tot het totale pompvermogen.
Toepasbaarheid
Altijd bij centrale vacuümvoorziening. Bij decentrale vacuümvoorziening is de toepasbaarheid afhankelijk van de uitvoering.
Milieu aspecten
Energiebesparing.
Financiële aspecten
Energiebesparing.
Bron: Infomil