Beschrijving
- Maak met je toeleveranciers de afspraak dat zij zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken. Laat bijvoorbeeld afbouwmaterialen aanleveren in afsluitbare zeecontainers. De materialen zijn dan goed beschermd tijdens het vervoer, maar zijn verder niet verpakt.
- Spreek ook af dat leveranciers het verpakkingsmateriaal terugnemen. Maak zoveel mogelijk gebruik van retourpallets.
- Leg de afspraken met leveranciers vast in contracten. Inkopers en werkvoorbereiders kunnen hierbij gebruik maken van voorbeeldparagrafen over afval in contracten en van een checklist met verpakkingen per product of dienst.
- Zorg ervoor dat de uitvoerder op de hoogte is van de afspraken en contracten met leveranciers. Zo kan die ervoor zorgen dat de afspraken op de bouwplaats worden nageleefd.
Toepasbaarheid
In alle koopgesprekken kan verpakkingsafval aan de orde worden gesteld. Het gebruik van retourpallets is een eerste eenvoudige stap om het verpakkingsmateriaal te verminderen. Als tweede stap kunnen bijvoorbeeld plafonds en keukens worden aangepakt, want hierbij komt veel verpakkingsmateriaal vrij.
Milieu aspecten
Vermindering van verpakkingen bespaart kostbare grondstoffen. Het bespaart ook tijd om materialen uit te pakken en afval te scheiden op de bouwplaats. Terugname van de verpakkingen door de leverancier bevordert vermindering en hergebruik van verpakkingen en het gebruik van retoursystemen. De kosten van het verwijderen van verpakkingsafval komen voor rekening van de leverancier in plaats van de aannemer.
Financiële aspecten
Ongeveer 10% van het volume van bouw- en sloopafval bestaat uit verpakkingsmateriaal in de vorm van plastic en karton (dus exclusief pallets). Indien het plastic en karton gescheiden wordt ingezameld, betaal je voor deze stromen ongeveer 8% van de afvalkosten. Je kunt dus ongeveer 8% op de afvalkosten besparen door de verpakkingen te laten terugnemen door de leveranciers.
Bron: ‘Milieuzorg van bureau naar bouwplaats’ door Stichting Bouwresearch en Stichting Stimular