Beschrijving
Ingekochte goederen zijn niet altijd efficiënt verpakt. Het verwijderen van verpakkingen kost vaak veel tijd en het afvoeren ervan veel geld. Ook het transport van verpakkingen kost veel energie. Het is daarom zinvol om na te gaan of dit beter kan voor de goederen die je inkoopt. Deze tip gaat over 1) verpakking zelf en 2) het retourneren van verpakkingen.
Neem contact op met je leverancier en bepaal welke verpakking goed is voor het product en ook voor het milieu. Denk aan:
- Producten zonder verpakking.
- Minder verpakkingsmateriaal, zoals:
- bulk- in plaats van stuksverpakking;
- geen karton als het ook al in plastic zit;
- vergroten van verpakkingen (bijvoorbeeld 1 pakket van 20 kg i.p.v. 2 van 10 kg).
- Verpakkingen die meerdere malen te gebruiken zijn (retourverpakkingen, bijvoorbeeld statiegeldpallets, plastic kratten; zie ook de tip RetourverpakÂkingen).
- Verpakkingen met zuinig materiaalgebruik, bijvoorbeeld verminderen van het gewicht van de verpakking (zoals dunner plastic en dunner karton gebruiken).
- Verpakkingen van materialen die in de verpakkingsketen een zo gering mogelijke milieubelasting opleveren: toepassing van gerecyclede verpakkingsmaterialen en geschiktheid voor hergebruik.
- Verpakkingen zonder gebruik van gecombineerde materialen; dit belemmert de mogelijkheid tot recycling van de verpakking.
- Verpakkingen zonder laminaatfolie.
- Gestandaardiseerde maten, zeker als je transport kunt combineren.
Leg daarnaast via inkoopcontracten vast dat de leveranciers verpakkingsmateriaal na levering van een product weer mee terugnemen. Op deze manier wordt de leverancier ertoe aangezet om zelf beter na te denken over efficiëntere verpakkingswijzen en zo afvalmateriaal te reduceren. Zorg dat je deze voorwaarden bij iedere inkoop opnieuw agendeert en dat de ontvanger van de geleverde producten ook op de hoogte is van de afspraken. Zo kan de ontvanger ervoor zorgen dat de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd.
Lees ook de tip Afspraken met leveranciers over verpakkingen van bouwmaterialen voor mogelijke maatregelen toegespitst op de bouwsector.
33% minder bedrijfsafval na afspraken met leveranciers
Het Facilitair Bedrijf van het UWV eist van leveranciers dat ze minder onnodig verpakkingsmateriaal leveren bij hun producten.
Niet langer enorme hoeveelheid vieze lijmemmers
Deko Hardinxveld, Ab Dekker
Het gebruik van inliners en de Milieuclip bespaart fors op de kosten van afval en inkoop van lijm. Daarnaast ontvangen we per jaar ca. € 1.500 statiegeld van de lijmproducent voor de ingeleverde schone emmers.
Toepasbaarheid
Algemeen toepasbaar.
Milieu aspecten
Vermindering van de hoeveelheid vast afval. Vermindering van energieverbruik door minder transport.
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij St Jansdal in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .
Financiële aspecten
Reductie van verpakkingen levert op drie manieren voordelen op:
- minder afvalkosten;
- minder arbeidskosten die samenhangen met het uitpakken van materialen en producten;
- minder inkoopkosten (want je betaalt o.a. voor de verpakking).
Bron: Infomil / Stichting Stimular